TPD yöneticilerinden Açıköğretim Psikoloji Bölümü’ne tepki: ‘Uygunsuz eğitim halka verilecek hizmeti engeller’

TPD yöneticilerinden Açıköğretim Psikoloji Bölümü’ne tepki: ‘Uygunsuz eğitim halka verilecek hizmeti engeller’

İstanbul Üniversitesi’nin Psikoloji lisans programının Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde listelenmesine psikologlar tepkili. İleri Haber’e açıklamada bulunan Türkiye Psikologlar Derneği yöneticileri, “psikoloji eğitiminin açık öğretime açılmasının kabul edilemeyeceğini” belirterek tüm meslektaşlarını bu adıma karşı mücadeleye çağırdı.

Doğan Ergün - @dgnergun

Koronavirüs pandemisiyle birlikte, üniversitelerde uzaktan ve açık öğretim uygulamalarında yapılması planlanan yeni düzenlemeler, eğitimin niteliğine ilişkin kaygıları da beraberinde getiriyor. Önceki gün İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin lisans programları arasında Psikoloji’ye de yer verildiğinin görülmesi, psikologlar arasında büyük tepkiye neden oldu. 

Türk Psikologlar Derneği (TPD) Genel Merkezi, bu adımın geri çekilmesi için bir komisyon kurarak çalışmalarını başlattı. TPD, yaptığı açıklamada da "Psikolog unvanı kazandıran psikoloji lisans derecesi, kuramsal ve uygulamalı ders içeriklerinin yanı sıra gözlem, gözetim ve deney ortamlarının kesin gerekliliği ile geliştirilen müfredat kapsamında edinilebilmektedir. Bu minvalde daha önce Anadolu Üniversitesi tarafından da önerilmiş olan açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması, psikoloji bilimi ve evrensel yükseköğrenim ilkeleri uyarınca mümkün ve kabul edilebilir değildir" ifadelerini kullandı. 

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz TPD merkez ve İstanbul şube yöneticileri de eğitimde çürüme, bozulma ve yetersizliğin halka verilecek hizmeti engelleyeceğini düşünüyor. 

'PSİKOLOJİ BİLİMİ SADECE RUH SAĞLIĞI ALANI İLE SINIRLI DEĞİLDİR'

TPD Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Klinik Psikolog Nergiz Eke ve Psikolog Özlem Ulutaş Akarken ile TPD Istanbul Şube Yönetim Kurulu üyesi  Klinik Psikolog Melis Demircioğlu tarafından İleri Haber’e yapılan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için Türk Psikologlar Derneği Genel Merkezi olarak alt çalışma komisyonu oluşturup hızlıca çalışmalarımıza başladık. Psikoloji bölümü açık öğretimde olamaz çünkü psikoloji bilimi sadece ruh sağlığı alanı ile sınırlı değildir ve uygulama ve pratiği de kapsamaktadır. Psikoloji farklı alanlarda çalışmayı gerektirmektedir. Bu alanlarda uygulanacak becerilerin ise yüz yüze geliştirilmesi gerekmektedir.  Uzaktan, sadece ders kitaplarıyla bu tür beceri ve pratiklerin kazanılması mümkün değildir. Şu an halihazırda ciddi bir istihdam dengesizliği vardır. 'Ruh Sağlığı' yasasının çıkması için uğraşırken psikoloji bölümünün  açık öğretime açılmasını kabul edebilmek mümkün değildir. Bu yanlıştan dönülmesi için tüm yasal adımları atacağız ve tepkimizi göstereceğiz.” 

'BUGÜN SES ÇIKARMAK ZORUNDAYIZ'

TPD yöneticileri, tüm meslektaşları ve akademisyenleri bu konuda tepki göstermeye çağırdı. Açıklamada şunlar söylendi:

“Bu mücadelede tüm meslektaşlarımızı, hocalarımızı görmek isteriz. Şu unutulmamalıdır ki, bizim alanmızdaki yanlış, uygunsuz eğitimlerin alıcısı halkımızdır. Eğer bugün buna ses çıkarmaz ve topyekün bir mücadele ortaya koymazsak eğitimdeki çürüme, bozulma, yetersizlik doğrudan halka verilecek hizmeti de engelleyecektir.”