Toprak yığınına döndürülerek yok edilmesine izin verilen Dipsiz Göl doğal sit alanı ilan edilecek

Toprak yığınına döndürülerek yok edilmesine izin verilen Dipsiz Göl doğal sit alanı ilan edilecek

'Define' iddiası üzerine yasal izin alınarak yok edilen ve "eski haline getirdik" denilerek toprak yığınına döndürülen Dipsiz Göl, doğal sit alanı ilan edilecek.

Gümüşhane'de "define" iddiası üzerine alınan yasal izinle taş ve toprak yığınına döndürülen Dipsiz Göl, gelen tepkiler üzerine doğal sit alanı ilan edilecek.

AA'nın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Dipsiz Göl" olarak anılan bölgenin doğal sit alanı ilan edileceğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası'nda, doğal güzelliğiyle görenleri etkileyen, kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de, "define var" iddiası üzerine, kimliği açıklanmayan 2 kişi kazı için başvuruda bulundu. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazıya izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda, suyu tahliye edilen göl alanı iş makineleri ile kazıldı. 4 gün süren kazıda, bölgede M.Ö. 5. yüzyılda kalan, Roma İmparatorluğu'nun 15’inci Apollinaris lejyonuna ait olduğu iddia edilen ganimetlerin arandığı öğrenildi.

Dipsiz Göl'ün "define" iddiasıyla yasal izin alınarak yok edilmesine yöre halkı ve akademisyenler tepki gösterdi.

Dipsiz Göl'de 4 gündür sürdürülen kazı, iddia edilen "define" bulunamayınca sonlandırıldı ve kazı ekibi 14 Kasım'da alandan ayrıldı. Valilik, göl alanının eski haline getirildiğini açıkladı ancak Dipsiz Göl alanının toprakla doldurularak kapatıldığı görüldü. Su kalmayan göl alanı, taş ve toprak yığınına dönüştü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sorumluların haklarında başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Valilik de ikinci açıklamasında kazı için uygunluk raporu veren ilgililer hakkında ayrıca soruşturma başlatıldığını açıkladı.

DAHA FAZLA