Toprak Günü'nde Filistinliler'e saldırı

Toprak Günü'nde Filistinliler'e saldırı

İsrail işgaline karşı direniş sembolü haline gelen Toprak Günü'nün 43. yıl dönümü için dün sokağa çıkan Filistinliler'e bu yıl da polis saldırdı.

Her yıl 30 Mart'ta Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü’nün 43. yıl dönümü etkinlikleri nedeniyle Ramallah kentine bağlı El-Mugayir beldesinde toplanan Filistinliler, Yahudi yerleşim birimi inşasına karşı gösteri düzenledi.

İsrail güçleri, göstericilere göz yaşartıcı gaz bombayla müdahale etti. İsrail ordusu ise gösteriler öncesinde Gazze sınırına tank ve keskin nişancıların da arasında bulunduğu askeri yığınak yaptı.

Bu kapsamda bugün abluka altın daki Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs ile İsrail sınırları içinde kalan topraklar ve dünyanın çeşitli başkentleri geniş katılımlı gösterilere hazırlanılıyor. Birgün'de yer alan habere göre Filistinliler'in geçen yıl Toprak Günü’nde Gazze sınırında başlattıkları Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne yaklaşık bir yıldan bu yana devam ediliyor. Bu gösterilere İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu şu ana kadar 200’den fazla Filistinli yaşamını yitirdi.

MİLYONLARCA FİLİSTİNLİ SÜRGÜNDE

Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki mülteci kamplarının yanı sıra başta Suriye, Lübnan ve Ürdün olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan milyonlarca Filistinli, ülkesine dönmek istiyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) “Evlerine geri dönmeyi ve komşularıyla huzur içinde yaşamayı arzulayan mültecilerin, mümkün olan en yakın zamanda bu arzularını gerçekleştirmelerine izin verilmeli ve geri dönmemeye karar verenlerin arazileri için tazminat ödenmeli” şeklindeki 194 sayılı kararını ise İsrail uygulamayı reddediyor. İsrail parlamentosundaki Filistinli milletvekili Ahmet Teybi’nin aktardığına göre şu anda İsrail toprakları içerisinde bulunan 920 köy ve kasabada Arapların yaşaması yasak.

Teybi, söz konusu 920 köy ve kasabaya yerleşmek isteyenlerin, buranın yöneticisi olan dernek tipi organizasyonlardan onay alması gerektiğini ve bu yapıların da Yahudi olmayanlara onay vermediğini kaydetti.

TOPRAK GÜNÜ NEDİR?

İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gaspı protesto etmek için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi. İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi öldürdü. Binlerce kişiyi yaraladı. İsrail’in kuzeyindeki Celile bölgesinde bulunan Deir Hanna beldesinde yaşanan bu olay, İsrail’in Filistin topraklarına el koymasına karşı direnişin sembolü haline geldi ve o gün bu gündür “Filistin Toprak Günü” olarak anılıyor.