Toplumsal muhalefet temsilcilerine eş zamanlı operasyon

Toplumsal muhalefet temsilcilerine eş zamanlı operasyon

Ankara merkezli yürütülen bir operasyon kapsamında aralarında HDP'li birçok yöneticinin bulunduğu 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

İleri Haber

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'Kobani operasyonu' soruşturması kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verildi. Kobani eylemleri, "sosyal medya aracılığıyla darbe", cumhurbaşkanına hakaret gibi uydurma gerekçelerle toplumsal muhalefet temsilcilerine yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltı kararı verilenler arasında HDP'li eski milletvekilleri, belediye başkanları ve MYK üyeleri de yer alıyor.

Gözaltına alındığı öğrenilen isimler arasında Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş, HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP eski Milletvekili Altan Tan, HDP eski Milletvekili Ayla Akat Ata ve DBP eski Eş Başkanı Emine Ayla'nın olduğu öğrenildi. Ayrıca Sırrı Süreyya Önder'in Kahramanmaraş'a bir cenazeye gittiği, dönüş yolunda yorulduğu için dinlenmek üzere Aksaray'da bir otele gidince orada gözaltına alındığı belirtildi.

Öte yandan, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca'nın "sosyal medya yoluyla darbeye teşebbüs" iddiasıyla, Yazar Temel Demirer'in ise ''cumhurbaşkanına hakaret'' iddiasıyla gözaltına alındığı; tiyatro yazarı Bircan Yorulmaz'ın ve Devrimci Parti üyesi İsmail Şengül'ün de gözaltına alındığı öğrenilen bilgiler arasında.

İSİMSİZLER HAREKETİ DE HEDEFTE

Balıkesir Ayvalık’ta 17 Mayıs günü  gözaltına alınan ve sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle tutuklanan Taylan Kulaçoğlu’nun evine yine baskın düzenleyen polis, bu kez Kulaçoğlu'nun ablası Özen Kulaçoğlu'yu gözaltına aldı. Gazeteci Hakan Gülseven'in de gözaltına alındığı, öğle saatlerinde ise serbest bırakıldığı öğrenildi.

Türkiye genelinde bugün eş zamanlı olarak toplumsal muhalefet temsilcilerine yönelen operasyonun bir ayağında da İsimsizler Hareketi hedef alınıyor. 

Sosyal medyada bir araya gelen İsimsizler Hareketi’nin hedef alındığı dosya kapsamında polisin elinde 80’e yakın kişinin olduğu bir liste olduğu öğrenildi. Farklı illerde gözaltı kararları alındı. 

Bilgilerine ulaştığımız bir gözaltı dosyasında, 2015 yılında atılan tweetlerin dahi yer aldığı görüldü.

Kulaçoğlu'nun avukatlığını yapan Av. Tamer Korkmaz da İsimsizler dosyası kapsamında gözaltına alındı.

HDP'DEN AÇIKLAMA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Toplumsal muhalefet temsilcilerine eş zamanlı operasyona ilişkin basın açıklaması yapıyor. HDP Genel Merkezi önünde yapılan açıklamada Sancar'ın konuşmasındam öne çıkanlar şöyle:

"Siyasi iktidar 5 yıldır bu operasyonları yürütüyor. Darbeci zihniyetin en açık uygulamasıdır. İktidar demokratik siyasete, demokrasi umuduna darbe indirmiştir.

Buna gözaltı operasyonu demek durumu hafifletir. Bu apaçık bir intikam operasyonudur.

Yargı, Bahçeli'nin aparatıdır. Bunlar 6-8 Ekim olayları bahane edilerek yürütülmüştür. 6-8 Ekim olaylarının sorumlusu partimiz değildir. 6 yıldır uğraşmalarına rağmen bu olaylarda partimizin sorumluluğunu ortaya koyacak hiçbir delil gösterememişlerdir. Partimizi bu olaylardan sorumlu gösterecek makul, inandırıcı bir gerekçe ortaya koyamamışlardır.

Bugün gözaltına alınan arkadaşlarım daha önce de aynı gerekçelerle gözaltına alındı, serbest bırakıldı.

Bu iktidar bu kayıpların acısını içinden çıkaramamakta; bu acı, kine, nefrete dönüşmekte. Kin ve nefret de 'intikam operasyonlarına' gerekçe oluşturmaktadır. 

'BİZ BARIŞ DEDİKÇE PANİĞE KAPILIYORLAR'

31 Ağustos'ta 'Barışa Çağrı Deklarasyonu'nu açıkladık. Barışın yolu, savaş politikalarına karşı kararlı mücadeleden geçer. Barışın yolu; faşist uygulamalara karşı, geniş bir mücadele blokunun oluşmasıyla açılır. Barış mücadelesi bizim için aynı zamanda savaş politikalarına ve faşizme karşı mücadeledir.

Bu operasyonlar, iktidarın  'Barışa Çağrı Deklarasyonu'na çağrımıza yanıtını oluşturur. Biz barış dedikçe, paniğe kapılıyorlar. Bu iktidarı hayatta tutan politika savaştır.

'İKTİDAR ELİNDEKİ PROPAGANDA İMKANINI KAYBEDER'

'6-8 Ekim olayları' için Meclis'te defalarca önerge verdik. Önergelerin tamamı iktidar oylarıyla reddedildi. Hakikati ortaya çıkaracak, adil ve tarafsız bir soruşturma yürütülürse iktidar elindeki propaganda imkanını kaybedecektir. İktidar, o dönemin karanlıkta kalmasını, asıl suçlu ve sorumluların ortaya çıkarılmasını istemiyor. Bunun yerine partimize sistemli bir yalan propagandası yürütüyor. Adalet Bakanı'na defalarca sorduk; 'Kobane eylemleriyle' ilgili kaç soruşturma açılmış, kaçı davaya dönüşmüş, açılmışsa bu davaların sonucu ne olmuştur? Bunların hepsini sorduk ve tatmin edici bir cevap alamadık.

'TOPLUMUN DAHA FAZLA BEDEL ÖDEMEMESİNİ SAĞLAMAK HEPİMİZİN GÖREVİ'

İktidar HDP’yi susturarak muhalefeti sindirmek ve topluma korku yaymak istiyor. HDP susmuyor, susmayacak. Topluma yayılmak istenen korku  havasını kıracağımıza da inanıyoruz. Antifaşist blok çağrısını yeniliyoruz.

Bir araya gelmekte geç kalırsak, kazanacağımız gerçeği değişmeyecek ama ödeyeceğimiz bedeller artacaktır. Bu toplumun daha fazla bedel ödememesini sağlamak hepimizin görevidir. Mücadeleyi birlikte yürütürsek kısa sürede bu faşizan saldırıları durduracağız."

BAŞSAVCILIKTAN  AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 ilde başlattığı operasyona ilişkin açıklamada bulundu.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"06-07-08/ Ekim 2014 tarihlerinde, ülkemiz genelinde 'KOBANİ' olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde; PKK/KCK terör örgütü sözde örgüt yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP (Halkların Demokratik Partisi) MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında “Fırat Haber Ajansı ve Gençlik Yapılanması, Kadın Yapılanması v.b” üzerinden halkı sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda yaptıkları çağrılar üzerine; Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak üzere (35) il, (96) ilçe ve (131) yerleşim yerinde, özellikle 06.10.2014 tarihinden başlayarak 07-08-09.10.2014 tarihlerinde yollara barikatlar kurmak sureti ile yolların kesildiği, uzun namlulu silah, molotof kokteyli havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarına, kamu araçlarına, vatandaşların ikametlerine, işyerlerine ve araçlarına zarar verildiği, çok sayıda vatandaşın ve kolluk kuvvetinin olaylarda yaralandığı, bazı illerimizde vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği olaylar meydana gelmiştir."

NE OLMUŞTU?

Geçen günlerde düğünü yapıldıktan sonra Saray'a giderek AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında ilk olarak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın ifadesi alınmıştı. Tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilen Demirtaş'ın aynı gün "Kobani soruşturması" kapsamında ifadesi alınmış, hakkında yeniden tutuklama kararı verilmişti. 

Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, düğünü sonrasında damatlığıyla Erdoğan'ı ziyarete gitmişti.

HDP MYK'Sİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) parti üyeleri ve yöneticilerine yönelik yapılan operasyonun ardından olağanüstü toplanma kararı aldı.

MYK toplantısının saat 18.00'da parti genel merkezinde HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında yapılacağı öğrenildi.