Toplumsal Bellek Platformu: 'Bilindiği üzere cezasızlık Türkiye’de siyasi cinayet mekanizmasının önemli bir dişlisidir'

Toplumsal Bellek Platformu: 'Bilindiği üzere cezasızlık Türkiye’de siyasi cinayet mekanizmasının önemli bir dişlisidir'

Eski CHP Nevşehir milletvekili ve il başkanı Avukat Zeki Tekinci’nin 17 Haziran 1980’de öldürülmesinin ardından azmettirici olarak hüküm giyen Ömer Ay, 5 Temmuz günü İYİ Parti Nevşehir il başkanlığına seçildi. Buna karşı tepkiler sürerken, 28 aydının cinayete kurban gitmesi sonucunda ailelerinin hak arama amacıyla bir araya geldikleri Toplumsal Bellek Platformu yazılı basın açıklaması yayımladı.

Toplumsal Bellek Platformu, eski CHP Nevşehir il başkanı avukat Zeki Tekiner'in katledilmesi davasında azmettirici olarak hüküm giyen Ömer Ay'ın İYİ Parti Nevşehir il başkanı seçilmesine yazılı basın açıklaması ile tepki gösterdi. Açıklamada, cinayetin ülkücü “tetikçiler” tarafından işlenip, azmettirici olarak yargılanıp hüküm giyen Ay’ın sahte pasaportla Almanya’ya kaçtığı, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi uyarınca idam edilmemek şartıyla 9 Kasım 1982’de Türkiye’ye iade edildiği, tutuklanıp 4 Haziran 1986’da hukuksuzca salıverilmesi eleştirilerek, “Bilindiği üzere cezasızlık Türkiye’de siyasi cinayet mekanizmasının önemli bir dişlisidir ve aydınlara ilişkin cinayetlerdeki cezasızlık politikasının tipik bir örneği bu vakada da karşımıza çıkmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Cinayetin faillerinden Uğur Coşkun’un 2012’deki 3. Yargı Paketi kapsamında aftan yararlanarak firari olduğu Belçika’dan Türkiye’ye dönmesi ve 2014 yılında Türk Ocağı Seminerleri’ne katılarak Ömer Ay ile Nevşehir Barolar Birliği Sosyal Tesisleri’nde aynı karede bulunması, açıklamaya göre, “duruşmalar sırasında ısrarla inkâr ettiği suç ortaklığının, bugüne kadar ülkü ve fikir birliği temelinde devam ediyor olduğunun ve işlediği suçlardan pişmanlık duymadığının en açık kanıtıdır” şeklinde yorumlandı.

CHP ve İYİ Parti ortak tavır almaya çağıran açıklama metni, “Geçmişlerinde cinayet, cinayete azmettirme gibi suçlar barındıran ve siyasi saiklerle işledikleri bu suçlarla ilgili hiçbir surette pişmanlık hissetmeyen kişilerin siyaset sahnesinde bulunması kabul edilemez. Vicdanları zedeleyen bu durumun derhal düzeltilmesi gerekmektedir” sözleriyle son buldu.

‘SİZ DE UNUTMAYIN’

Öte yandan, Zeki Tekiner’in kızı Aylin Tekiner, Ömer Ay’ın İYİ Parti il başkanı seçilmesine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Türkiye’nin 12 Eylül’e giderken siyasi cinayetlerle toplumda infial yaratılması “yeni dünya düzeninin yerleşmesinde ve neoliberal çarkın dönmesinde önemli işlev gördü” ifadelerine yer verilen yazıda, 40 yıl sonra bir azmettiricinin siyasete katılmasının devletin cezasızlık politikasının devamı niteliğinde olduğu vurgulandı.

CHP yönetimine de sorular yöneltilen yazıda, “Aile olarak sormakta kendimizde hak gördüğümüz “İttifak ortaklığında her yol mubah mıdır?’’ sorusuna yanıt aramada da Cumhuriyet Halk Partisi’ni genel merkez düzeyinde özeleştiriye çağırıyoruz” denildi.