Toplumcu Meclis'ten önemli çalışma: Salgın döneminin talan haritası yayınlandı!

Toplumcu Meclis'ten önemli çalışma: Salgın döneminin talan haritası yayınlandı!

Önemli bir çalışmaya imza atan Toplumcu Meclis, 11 Mart’tan bu yana pandemi sürecinde durmayan/yeni başlayan beton işleri haberlerinin işlendiği bir harita yayınladı.

İleri Haber

Pandemi sürecinde durmayan/yeni başlayan beton işleri ve bunlara karşı duruşların haberlerinin işlendiği harita erişime açıldı. Toplumcu Meclis tarafından hazırlanan haritada, 11 Mart’ta ilan edilen pandeminin kent/çevre/ekoloji sekmesinde haber yoğunluğunu azaltmadığı ifade edildi.

Çin’in Vuhan kentinde 2019’un aralık ayında tespit edilen ve ardından dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında Türkiye ilk resmi vakayı 11 Mart’ta bildirdi. Bu tarihten sonra hayat sekteye uğrarken kent, çevre ve ekoloji alanında ise yıkım ve talan sürdü. Bu konuda önemli bir çalışmaya imza atan Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi (Toplumcu Meclis) 11 Mart’tan bu yana pandemi sürecinde durmayan/yeni başlayan beton işleri haberlerinin işlendiği bir harita yayınladı.

Toplumcu Meclis’ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Belleğin canlandırıcılığı, eğer hatırlıyorsak gerçek olabiliyor. Kentsel, toplumsal bellek gibi coğrafi belleği de tutmak için bir haritayı Türkiye’de pandeminin resmi olarak başladığı ilan edilen 11 Mart 2020 tarihinden itibaren kent/ekoloji suçu, beton işi, ekolojik talan haberleri ile doldurmaya başladık” ifadeleri kullanıldı.

Haritaya ulaşmak için tıklayın.

HARİTADA NE VAR?

Hazırlanan haritada, işaret edilen alanlarda meydana getirilen kentsel/ekolojik zararlar gösterilip ve küçük detaylarla bilgilendirme sağlanırken, konum imlecinden gelişmelere dair yapılan haberler görülebiliyor ve kaynak araştırması yapılabiliyor.

HARİTA NE ANLATIYOR?

Harita öne çıkan noktalar ise şöyle:

- 11 Mart 2020 tarihinden bu yana işlenen haberlerde haber sitelerinin kent/çevre/ekoloji sekmelerinde neredeyse her gün birkaç haberin yer aldığı ve pandemi sürecinin haber yoğunluğunu azaltmadığı anlaşıldı.

- Bugüne kadar işlenen haberlerin yoğunluğundan özellikle kıyı şeridinde yoğunlaşma olduğu göze çarpmakta.

- Kanal İstanbul, Kaz Dağları, Kirazlıyayla gibi toplumsal alanda da etki yaratmış mücadele alanlarında yoğun haber girişinin, bilgi akışı olduğunu görüldü.

‘KAYNAKLAR SALGINA DEĞİL, KIRIMA AKTARILIYOR’

Toplumcu Meclis değerlendirmesine ise şu ifadeler yer aldı:

“Pandemi süreci sadece Türkiye’de değil; tüm dünyada ekolojinin, halk sağlığının, çevre politikalarının bir bütün olduğunu gösterdi. Ancak tüm dünyada tersine bir süreç işlemeye devam ediyor. Böylesi bir dönemde kamunun tüm kaynağını salgınla, yoksullukla mücadeleye ayırması, halk sağlığını, toplumu desteklemesi gerekirken; bu kaynağın hem ekolojik kırım hem de her anlamda kaynak tüketici projelere aktardığını endişe ile görmekteyiz.

Bu bir sağlık krizi ve bir biyolojik afet olmasının yanında; içinden geçtiğimiz süreçten salt tıbbi çarelerle kurtulamayacağımız açık. Konunun çok boyutlu biçimde eleştirisinin yapılması, çok disiplinli biçimde ele alınıp, önlemler, çözümler, tartışmalar yapılması gerekmektedir. Bu boyutların en önemlilerinden birisi de ekolojik tahribatın durdurulmasıdır.”

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Haritanın hazırlanmasında çeşitli haber siteleri, sosyal medya sayfaları, meslek örgütlerinin internet sayfalarından faydalanıldığı belirtilirken, “Özellikle halkın haber alma hakkının engellenmeye çalışıldığı bugünlerde ekoloji mücadelesinde de haber alma hakkının, basın özgürlüğünün önemi bir kez daha hatırlanmalıdır” denildi. Bu bağlamda aralarında İleri Haber’in de olduğu Sendika.org, dokuz8haber.net, evrensel.net, birgun.net, ekolojibirligi.org, polenekoloji.org, cumhuriyet.com.tr internet sayfalarına teşekkür edildi.

DAHA FAZLA