Toplu taşıma ve konaklama tesislerinde HES kodu şartı!

Toplu taşıma ve konaklama tesislerinde HES kodu şartı!

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla beraber koronavirüs tedbirleri kapsamında toplu taşıma ve konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu getirildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanarak 81 İl Valiliğine gönderilen iki yeni genelge kapsamında şehir içi toplu ulaşım araçlarında, kişiselleştirilmiş akıllı seyahat kartı kullanılan şehirler ile ülke genelindeki kamu, özel tüm konaklama tesislerine kabullerde HES kodu zorunluluğu getirildi. Yapılan açıklamada, Covid-­19 tanılı ya da temaslısı olanların varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartlarının, izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacağı aktarıldı.

 

SEYAHAT KARTLARINA HES ENTEGRASYONU

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şehirlerarası yolcu taşımacılığı gibi şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla yapılan yolcu taşımacılığında da HES koduna göre kişilerin takibinin sağlanması önem arz ettiğine dikkat çekildi.

Bu kapsamda başta belediyeler olmak üzere ilgili diğer kurum/kuruluşlar tarafından yürütülen her türlü şehir içi toplu ulaşım aracıyla (otobüs, metro, metrobüs vb.) yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyonların sağlanacağı ifade edilirken, ulaşım kartlarını henüz kişiselleştirmemiş durumda olan kurum ve kuruluşların, halihazırda kullanılmakta olan elektronik/akıllı seyahat kart sistemlerinin ise kişiselleştirilmesi amacıyla gerekli çalışmalara bir an evvel başlanılacağı kaydedildi.

Uygulanacak tedbirler kapsamında Covid­-19 hastalığı tanısı konulan ya da temaslısı durumunda olan vatandaşlara ait varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartlarının izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacağı ifade edilen açıklamada, izolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgilerinin, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla (e­İçişleri sistemi üzerinden elektronik olarak) ilgili Valilik/Kaymakamlıkla paylaşılacağı öğrenildi.

 

KONAKLAMADA TEDBİR DÖNEMİ

İçişleri Bakanlığı'nın 81 Valiliğine gönderdiği “Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu” konulu genelgesine göre ise, herhangi bir ayrı olmaksızın (özel-kamu, turizm işletme belgeli/belgesiz, ruhsat veren idare gibi) tüm konaklama tesislerinde (otel, motel, pansiyon, misafirhane, kamp vb.) müşterilerden Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması kodu istenecek ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra konaklama tesisine müşteri kabul edilecek.

HES kodu sorgulamasının müşterilerin konaklama tesisine kabulü sırasında yapılacağı aktarılırken, Covid-19 tanısı konulan ya da temaslısı olduğu anlaşılan müşteriler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri kapsamında “Güvenli Turizm Sertifikası” uygulaması gereği oluşturulan “misafir izolasyon odalarına” yerleştirileceği belirtildi.

Misafir izolasyon odalarının sayıca yetersiz kaldığı durumlarda ise Vali/Kaymakamlar tarafından ilgili bakanlık genelgeleri ile Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinin hükümleri göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınacak.

 

 

DAHA FAZLA