Topbaş 13 sene sermayeye çalıştı: İşte yandaş şirket haritası

Topbaş 13 sene sermayeye çalıştı: İşte yandaş şirket haritası

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini 2004'ten beri yürüten ve dün istifasını açıklayan Kadir Topbaş, 13 yıl boyunca gerçekleştirilen projelerde AKP/Saray sermayesine çalıştı.

Kadir Topbaş'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunduğu 13 sene boyunca tüm projeler AKP/Saray sermayesine verildi.

Topbaş'ın övündüğü talan projelerini AKP'ye yakınlığıyla bilinen Ağaoğlu, Makyol, Kolin, Cengiz, Nurol, Doğuş, Özaltın, Albayrak, Kalyon, Bayraktar, Taş Yapı gibi firmalar yürüttü.

Bahsi geçen şirketler İstanbul'da metro, AVM, otopark, kentsel dönüşüm adı altında yapılan talan projeleri gibi ortaklıklarda buluştu. Kadıköy-Kartal Metro, Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro, Taksim-4. Levent Metro, Tarlabaşı Otopark Bulvarı, Taksim Yayalaştırma Projesi, Kasımpaşa ve Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi bunlardan birkaçı.

Doğa katliamı, iş cinayetleri ve kent talanı ile tanınan firmalar aynı zamanda yandaş medya ile de direkt veya dolaylı olarak ilişki içinde.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aile üyelerinin şirketlerine de bolca yer verilen projeler ile yandaş sermayeye devletin tüm imkanları kullanılarak ihale fırsatları verildi.

AKP ve İBB eliyle yükselişini sürdüren şirketler, 3’üncü köprü, 3’üncü havaalanı gibi projelerle de tanınıyor.

Graph Commons, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin paydaşı olduğu projeler ile söz konusu şirketleri bir haritada topladı. Graph Commons - Mülksüzleştirme Ağları'nın haritasına buradan ulaşabilirsiniz.