Tokyo Olimpiyatları açılış töreni sorumlusu, ‘Yahudi Soykırımı şakası’ nedeniyle görevden alındı

Tokyo Olimpiyatları açılış töreni sorumlusu, ‘Yahudi Soykırımı şakası’ nedeniyle görevden alındı

Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninden sorumlu yöneticisi Kentaro Kobayashi, Yahudi Soykırımı hakkında yıllar önce yaptığı şaka nedeniyle görevden alındı. 

Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları’nın açılış törenine bir gün kala bir yetkilinin görevine son verildi. Açılış töreninin yöneticisi Kentaro Kobayashi'nin, 1990'lı yıllarda kayda alınan ama yakınlarda ortaya çıkan görüntülerinde Yahudi Soykırımı (Holokost) hakkında şaka yaptığı görülüyor. Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Seiko Hashimoto, Kobayashi’nin “tarihin acı gerçeklerini alaya aldığını” söyledi. Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, Kobayashi’nin şakası için “kabul edilemez” ifadesini kullanmıştı. 

BBC’nin haberine göre, eski komedyen Kentaro Kobayashi, şiddetle eleştirilmesine yol açan video kaydında, bundan 23 yıl önce bir başka komedyenle, çocuklara yönelik komedi yapıyormuş gibi bir diyalog sürdürüyorlar. Fransız Haber Ajansı AFP'ye göre, Kobayashi videodaki konuşmanın bir yerinde diğer komedyene dönüp, kağıttan yapılmış bebeklerden bahisle "bunlar senin 'haydi Holokost oynayalım' dediğin zamandan kalma" diyor.

Açılış seremonisini hazırlayan ekipten bir bestecinin, okuldayken engelli sınıf arkadaşlarına zorbalık yaptığının ortaya çıkmasından sonra görevden ayrıldığı basına yansımıştı. Şubat ayında da kadınların toplantılarda çok uzun konuştuğunu söyleyen organizasyon komitesi başkanı Yoshiro Mori, kadınları aşağılayan sözleri nedeniyle istifaya zorlanmıştı.

Kobayashi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Eğlence amaçlı faaliyetler insanları rahatsız etmemeli. O sırada kullanmayı seçtiğim aptalca sözlerin yanlış olduğunu anlıyor ve bundan pişmanlık duyuyorum" dedi.