TOKİ’den Saz­lıdere Barajı'nın yanında inşaat ihalesi

TOKİ’den Saz­lıdere Barajı'nın yanında inşaat ihalesi

TOKİ, İstan­bul Arnavutköy'de konut inşaatı ihalesine çıktı. İnşaat alanı Saz­lıdere Barajı'nın yanında, içme suyu havzasında yer alıyor.

Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, bugünkü "TOKİ’den içme suyu havzasında ihale" başlıklı köşe yazısında TOKİ'nin (Toplu Konut İdaresi) Saz­lıdere Barajı'nın yanında, içme suyu havzasında başlattığı ihaleyi kaleme aldı.

TOKİ, İstan­bul Arnavutköy’de konut inşaatı ihalesine çıktı. İnşaat alanının Saz­lıdere Barajı’nın yanında ve içme suyu havzasında olduğunu belirten Toker, "TOKİ, bir damla suyun dahi önemli hale geldiği iklim krizi döneminde, yüzlerce konutu içme suyu havzasında yapıp yapmadığını İstanbul halkına ve kamuoyuna açıklamayı düşünüyor mudur?" dedi.

Çiğdem Toker yazısında şu ifadelere yer verdi:

"TOKİ (Toplu Konut İdaresi) İstan­bul Arnavutköy’de konut inşaatı ihalesine çıktı. E-ihale usulüyle 6 ve 7 Ekim tarihlerinde gerçekleştiri­lecek olan iki ihale şöyle:

  • Arnavutköy 1. Etap 540 konut, 8 adet dükkan ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi.
  • Arnavutköy 2. Etap 485 konut inşaat ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi.

İlanda yer almayan kritik bil­giyi, kamuoyuna İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün duyurdu: İnşaat alanı Saz­lıdere Barajı’nın yanında, içme suyu havzasındaydı. Akgün’ün sosyal medya hesabındaki açıklamaya göre bu alan, daha önce kısa koruma kuşağında “yapı yasaklı alan”da kalıyordu.

Tapuda “ham toprak” ve “tar­la” olarak görünen sahanın bugüne dek korunması, bu sayede mümkün olabilmişti. Ne var ki Kanal İstanbul sürecinde bölgenin tamamı imara açıl­mış, mera alanları TOKİ adına tescil edilmiş fakat imar uygulamasıyla arsa haline dahi getirilmemişti. Dahası bu ihaleler, imar planları aleyhine davalar sürerken açılıyordu.

İhale ilanında Kanal İstanbul ibaresi yok ama sahanın Sazlıdere yanın­da oluşu, “Yenişehir” için kolların sıvandığını gösteriyor.

Yüzlerce yeni konutun su havzası­na inşa edileceği bilgisi, keşke doğru olmasa.

TOKİ, bir damla suyun dahi önemli hale geldiği iklim krizi döneminde, yüzlerce konutu içme suyu havzasında yapıp yapmadığını İstanbul halkına ve kamuoyuna açıklamayı düşünüyor mudur?"