TOKİ'den Kanal İstanbul manzaralı tarla ve ham toprak alanına yüzlerce konut

TOKİ'den Kanal İstanbul manzaralı tarla ve ham toprak alanına yüzlerce konut

Bir milyon metrekareyi geçen tarla ve ham toprak alanına yüzlerce konut yapılmasının planlandığı ihalede, işin yer tesliminin ardından 600 gün sürmesinin planlandığı aktarıldı.

Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ); Kanal İstanbul’un güzergâhında sessiz sedasız ihalesine çıktığı konut projesinin ikinci etabının detayları belli oldu. Buna göre, Sazlıbosna bölgesindeki proje kapsamında, toplam bir milyon metrekareden fazla tarla ve ham toprak alanına yüzlerce konut yapılacak.

Bilim insanlarının ve yurttaşların karşı çıktığı Kanal İstanbul projesi kapsamında inşa edilecek “Yenişehir”in imar planları hazırlanmıştı. Kanalın etrafında kurulacak yeni şehrin 3 etaptan oluşan planlarıyla birlikte çoğunluğu tarla alanlarından oluşan bölge imara açılmıştı. En çok tartışılan arazilerden biri de proje güzergâhında yer alan Arnavutköy Sazlıbosna Mahallesi’ndeki 970 bin 300 metrekarelik mera olarak kullanılan araziydi. Bu arazi planlarla konut - ticaret alanına dönüştü.

ARAZİLER HALA HAM TOPRAK VE TARLA OLARAK KAYITLI

TOKİ’nin sessiz sedasız söz konusu mera arazisinin de içinde bulunduğu kanal manzaralı arazilere ilişkin ihale ilanı yayımladığı ortaya çıkmıştı. 6 Ekim’de yapılacak “Arnavutköy ilçesi, 1. Etap 540 konut ve 8 adet dükkan inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi ihalesi”nin dosyasında yer alan “zemin ve temel etüdü veri raporu”nda bölgeye yapılmak istenen projenin ayrıntıları da belli oldu. Raporda, söz konusu arazilerin İstanbul imar planı paftalarında imarlı olduğu belirtiliyor ancak araziler Tapu ve Kadastro kayıtlarında hâlâ “ham toprak” ve “tarla” olarak görünüyor.

İHALE 7 EKİM'DE YAPILACAK

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre TOKİ’nin saklanan “Arnavutköy İlçesi 2. Etap 485 Konut İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adındaki ikinci etap için çıkılan ihalenin ayrıntıları da ortaya çıktı. İhalenin bilgilerinin resmi siteye yüklendiği ve buna göre ihalenin 7 Ekim’de yapılacağı belirtildi. Yer tesliminin ardından işin 600 gün sürmesi planlanıyor. İhale dosyasında yer alan 2. etabı kapsayan zemin ve temel etüdü veri raporuna göre birinci etapla birlikte bir milyon metrekareyi geçen tarla ve ham toprak alanına yüzlerce konut yapılması öngörülüyor.

ALAN ‘KANAL’ MANZARALI

Kayıtlardan bakıldığında alanın yapılması planlanan kanal manzaralı olduğu görülüyor. İhale dosyasında projenin ikinci etabının görselleri de mevcut. Görsellerde “bodrum artı 5 katlı” binalar yer alıyor.

DAHA FAZLA