TMO: Yem maliyetlerini azalttık; yapmasaydık daha yüksek fiyatları konuşurduk

TMO: Yem maliyetlerini azalttık; yapmasaydık daha yüksek fiyatları konuşurduk

Yem fiyatlarına ilişkin TMO Başkanı Güldal açıklama yaptı.

TMO Başkanı Ahmet Güldal yem fiyatlarını düşürdüklerini savunarak, "Eğer bunu yapmasaydık dünyada olduğu gibi bizde de yumurtada, ette, sütte çok daha yüksek rakamları konuşuyor olurduk" dedi.

Gıda ürünlerine art arda gelen zamların ardından eleştirilerin odağında yer alan kurumlardan biri haline gelen Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Başkanı Ahmet Güldal, yandaş Sabah gazetesinden Barış Şimşek'e açıklamalarda bulundu. Güldal, yem maliyetlerini azalttıklarını savunurken, "Eğer bunu yapmasaydık dünyada olduğu gibi bizde de yumurtada, ette, sütte çok daha yüksek rakamları konuşuyor olurduk" dedi. Fırıncılara ucuz un vererek ekmek fiyatlarındaki atışı da engellediklerini savunan Güldal, ayçiçek yağı için de "18 bin ton yağımız geliyor" ifadelerini kullandı.

'YEM MALİYETLERİNİ AZALTTIK'

İç piyasada özellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin yem maliyetlerinin azalmasına önemli katkı sağlayarak buradaki maliyet artışının et ve süte yansımasının önemli bir miktarda önüne geçildiğini öne süren Güldal, şunları söyledi:

"Kurumumuza verilen görev gereği yem regülasyonu yaptık. Binlerce üreticiye yarı fiyatına arpa ve mısır sattık ki bunlar en önemli yem ham maddeleridir. Yaklaşık 4 milyon ton yem ham maddesini 7-8 ayda üreticiye ulaştırarak yem maliyetlerini azalttık. Eğer bunu yapmasaydık dünyada olduğu gibi bizde de yumurtada, ette, sütte çok daha yüksek rakamları konuşuyor olurduk."

'UNUN MALİYETİNİ MİNİMİZE ETTİK'

Fiyatlardaki aşırı hareketlerin önüne geçilmesi noktasında bir başka çalışmalarının da un regülasyonu olduğunu söyleyen Güldal şöyle devam etti:

"Un regülasyonunu 2021 Eylül ayından itibaren başlattık. Bize başvuran fabrikalara, belirlediğimiz fiyattan fırınlara un ulaştıracaklarını taahhüt etmeleri halinde sübvansiyonlu buğday vermeye başladık. Nisan ayında 50 kiloluk bir un çuvalının taahhütlü fiyatı 240 lira olacak. Piyasa fiyatlarından en az 120 lira düşük fiyatla fırıncılarımıza un verilmesini sağlıyoruz. Sanayicilere verdiğimiz 3,2 milyon ton ekmeklik buğday un olarak fırıncılarımıza ulaştı. Bu şekilde ekmekteki unun maliyetini minimize ettik. Böylece TMO üzerinden unu sübvanse ederek ekmek fiyatlarının yükselmesine bir fren konulmuştur. Bize taahhüt veren un sanayici ve fabrikalarını takip ediyoruz. Taahhüdüne uymayan un fabrikasına bir yıl süreyle TMO'dan buğday vermiyoruz. Un sanayicilerimizin yüzde 95'i taahhütlerine uyuyor."

'YAĞ FİYATLARI GERİLEDİ'

Ayçiçek yağı regülasyonu çalışmaları hakkında da konuşan Güldal, şu ifadeleri kullandı:

"Kendi satış noktalarımız, Tarım Kredi Kooperatif Marketler ve PttAVM.com üzerinden 5 litrelik ayçiçek yağını 129 liradan satışa sunduk. Amacımız piyasadaki yağ fiyatlarının aşağıya çekilmesiydi ki şimdiden 5 litrelik yağlar 150-160 liralara geriledi."

'42 BİN TONLUK AYÇİÇEK YAĞI ALMAYI PLANLADIK'

Rusya'dan yaptıkları ayçiçek yağı sevkiyatında herhangi bir problem olmadığını belirten Güldal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu ana kadar 42 bin tonluk ayçiçek yağı almayı planladık. Bunun 24 bin tonu geldi. Yüklemede olan, teslim yerinde hazır bekleyen 18 bin ton yağımız da geliyor. İhtiyaç durumunda ilave tedarik imkanlarımız da mevcut. Bakliyatımız bir sonraki sezona devir yapacak düzeyde stoklarda mevcut."

DAHA FAZLA