TMMOB'u etkisizleştirme operasyonu için düğmeye basıldı

TMMOB'u etkisizleştirme operasyonu için düğmeye basıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'mali ve idari denetim' adı altında, uzun bir süredir etkisizleştirmeye çalıştığı TMMOB'a bağlı odalara yönelik 'inceleme' başlattı.

Türkiye'de en güçlü meslek örgütlerinden biri olan ve mühendis, mimar ve şehir plancılarının haklarını savunmanın yanı sıra AKP'nin kentsel ve doğal alanlara yönelik yağma ve talan girişimlerinin karşısında mücadele veren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) yönelik 'denetim' adı altında operasyon için düğmeye basıldı. 

12 Eylül 1980 darbesinin ardından çıkarılan kanun hükmünde kararname ile TMMOB Yasası'na eklenen bir maddeye dayandırılarak AKP iktidarı tarafından torba yasa düzenlemesiyle 24.12.2014 tarihli Resmi Gazete‘de 'Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve İlgili Odalar Üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca İdari ve Mali Denetim Yapılmasına Dair Tebliğ'i yayınlandı. Herhangi bir kanuni altyapısı bile oluşturulmayan düzenlemeyle birlikte kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan TMMOB'un özerk yapısı ortadan kaldırılarak 'mali ve idari denetim' adı altında çeşitli bakanlıkların denetimi altına girmesinin yolu açıldı. 

15 Temmuz darbe girişimi bahanesiyle ilan edilen OHAL'i fırsat bilerek 2 sene önce çıkardığı düzenlemeyi uygulamaya geçirmeye çalışan AKP iktidarı, çeşitli yasal düzenlemeler aracılığıyla sürekli yetkisizleştirerek işlevsiz hale getirmeye çalıştığı TMMOB'a yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle 'mali ve idari denetim' başlattı. 

TMMOB'a bağlı bazı odalara Bakanlık tarafından gönderilen tebligatta, incelemeye ilişkin müfettiş atamalarına değinildi ve '2014. 2015 ve 2016 yıllarına ait idari ve mali işlemlere ilişkin belgelerin denetime hazır hale getirilmesi' istendi.