TMMOB’li Kadınlardan Yüksek Onur Kurulu kararına karşı açıklama

TMMOB’li Kadınlardan Yüksek Onur Kurulu kararına karşı açıklama

TMMOB Yüksek Onur Kurulu’nun ŞPO Ankara Şube 8. Dönem Yönetim Kurulu üyeleri hakkında yazılı uyarı cezası vermesine tepki gösterdi.

TMMOB Yüksek Onur Kurulu’nun ŞPO Ankara Şube 8. Dönem Yönetim Kurulu üyeleri hakkında yazılı uyarı cezası vermesi üzerine, 192 kadın üyenin imzasıyla bir açıklama yayınladı.

TMMOB’li Kadınlar tarafından 'TMMOB Yüksek Onur Kurulu Kararını Kınıyoruz' başlığıyla yayınlanan açıklama şöyle:

Bizler TMMOB’de 10 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdüren kadın çalışmasının bileşenleri, bulunduğumuz her alanda kadın mücadelesi veren mimar, mühendis, şehir plancı kadınlarız. 14 Kasım 2015 tarihinde İzmir’de gerçekleştirdiğimiz 4. Kadın Kurultayında TMMOB’nin erkek egemen yapısını teşhir ettiğimiz için; erkek başkan tarafından kadın kurultayından kovulduk, AKP’li olmakla, 10 Ekim anmasına saygısızlık yapmakla itham edildik, “gürültü yapanlar” olarak itibarsızlaştırıldık, yetmedi önceden hazırlanmış planlı provokasyon yapmakla,medya aracılığıyla saldırı yürütmekle suçlandık ve halen TMMOB’nin resmi web sitesinde duran bir utanç yazısıyla, dönemin yöneticileri tarafından kınandık. Kadınlar olarak, kurultay öncesi ve sonrasında yaşadıklarımızı yazarak 435 mimar, mühendis, şehir plancı kadının imzasıyla kamuoyuyla paylaştık.
Aradan 4 yıl geçtikten sonra, görüyoruz ki TMMOB yönetimi aynı erillik ve iktidarın Gezi Direnişine karşı geliştirdiği yöntemiyle benzeşen biçimde, egemen politikalarına bir yenisini daha ekledi. O dönem kadınların, örgüt içi demokrasinin güçlendirilmesi ve “Kadınlar örgütlü TMMOB daha güçlü” şiarının altının doldurulması için verdiği kadın mücadelesine destek açıklaması yapan Şehir Plancıları Odası Ankara Şube 8. Dönem Yönetim Kurulu’na, TMMOB Yüksek Onur Kurulu tarafından uyarı cezası verildi. 
Cezayı veren ilgili kurul içerisinde İMO ve HKMO`yu temsilen yer alan iki yetkilinin, aynı zamanda soruşturmaya konu dönemin TMMOB Yürütme Kurulunun üyeleri olması soruşturmanın objektif yürütülmediğini kanıtlar niteliktedir. 
Demokratik bir kitle örgütü olan TMMOB’de seçimle iş başına gelen tüm yönetimlerin eleştiri ve özeleştiriye açık olması gerekirken, TMMOB Yüksek Onur Kurulu örgütün geleneği ile örtüşmeyen biçimde kendi alt kurullarını bile manipüle ederek, Şehir Plancıları Odası Onur Kurulu’nun disiplin kovuşturmasına gerek görmediği bir konu hakkında alınan kararı esastan bozarak ceza kesmiştir. 
Verilen cezanın demokrasiyle, hukukla hiç bir ilgisi bulunmadığını; bizlere gözdağı vermeyi amaçladığını biliyoruz. Ancak bir konunun daha bilinmesini istiyoruz: dünyada ve Türkiye’de yükselen kadın özgürlük mücadelesi TMMOB’de de karşılığını bularak eril iktidarları yıkacak kadar güçlüdür. 
Bizler TMMOB Yüksek Onur Kurulu tarafından verilen bu kararın örgütümüzün demokrasi geleneğine gölge düşürdüğünü düşünüyor ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şube 8. Dönem Yönetim Kurulu’na verilen bu cezayı kınıyoruz. 
Şehir Plancıları Odası’nın yaptığı açıklamanın arkasındayız ve örgütümüzün demokratik bir kitle örgütü olduğunu yineliyoruz. TMMOB Yüksek Onur Kurulu’nun bulunduğu konumunu kötüye kullanmasının suç olduğunu hatırlatarak, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube 8. Dönem Yönetim Kurulu hakkında verilen kararın geri çekilmesini ve kadınlardan, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube 8. Dönem Yönetim Kurulu üyelerinden ve kamuoyundan özür dilenmesini bekliyoruz. 

 

DAHA FAZLA