TMMOB’den kıdem tazminatı açıklaması: Emeğe el konulmasına izin vermeyeceğiz

TMMOB’den kıdem tazminatı açıklaması: Emeğe el konulmasına izin vermeyeceğiz

Kıdem tazminatının gasbedilmesine ilişkin açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Emeğe el konulmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz kıdem tazminatının gasbedilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Koramaz, kıdem tazminatının 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi' adı altında gasbedilmesi girişimlerine ilişkin yaptığı açıklamada; “Çalışanların emeklerine el konulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Ülkede her ekonomik kriz yaşanması durumunda hükümetin ilk aklına gelen çözümün, emekçilerin birikimlerine göz dikmek olduğunu vurgulayan Koramaz; “Üretime değil, yurt dışı kaynaklı sıcak paraya dayanan ekonomimizin ihtiyacı olan sıcak para sağlanmadığında, çalışanların ücretlerine çeşitli isimler altında el koyuluyor. Bugünlerde hükümetin 'İstihdam Kalkanı' adı altında gündeme getirdiği 'Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi' de emekçilerin kıdem tazminatına el koymaya yönelik girişimlerinden birisidir” dedi.

'BÜTÜN BUNLAR EMEK DÜŞMANLIĞIDIR'

Kıdem tazminatının, emekçilerin uzun yıllar içinde kazandığı ve hukuki güvenç altına aldığı bir hak olduğunun altını çizen Koramaz şunları söyledi:

“İşçinin alınteri ve gelecek güvencesi olan bu hak, uzun zamandan beri işverenler, IMF-Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar ve sağ iktidarlar tarafından hedef gösterilmektedir. Hayatlarımızı kabusa çeviren neoliberal politikaların en önemli adımlarından birisi 'Kıdem Tazminatının Fona Dönüştürülmesi' projesidir. Neoliberal politikaların toplumu ne denli savunmasız bıraktığını, neoliberal politikalar uyarınca sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerini özelleştiren ülkelerin salgın döneminde yaşadıkları çaresizliği hepimiz artık daha yakından biliyoruz. Bütün bunları bile bile, emekçilerin güvencesini ellerinden almak istemek kelimenin gerçek anlamıyla emek düşmanlığıdır.”

'ÇALIŞANLARIN EMEKLERİNE EL KONULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Her ne isim altında olursa olsun, emekçilerin alınterini gasbedecek, çalışanları güvencesizleştirecek, esnek istihdam biçimlerini yaygınlaştıracak, işsizliği artıracak, ücretlerin düşmesine neden olacak uygulamalara sessiz kalmayacaklarının alıtını çizen Koramaz, kıdem tazminatı hakkının ortadan kaldırılmasına, çalışanların emeklerine el konulmasına izin vermeyeceklerini belirtti.