TMMOB'dan vekillere mektup: ‘Seçim sisteminin değiştirilmesi Anayasa'ya aykırı’

TMMOB'dan vekillere mektup: ‘Seçim sisteminin değiştirilmesi Anayasa'ya aykırı’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, TBMM gündemine getirilmesi beklenen "meslek kuruluşları yasalarının değiştirilmesi" yönündeki yasa tekliflerine dair milletvekillerine mektup gönderdi ve yasada değişikliğe gidilmesinin Anayasa’ya aykırı olacağını bildirdi.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, AKP’nin meslek kuruluşlarının seçim sistemine müdahale amacıyla yapmak istediği yasa değişikliğiyle ilgili olarak milletvekillerine bir mektup gönderdi. Koramaz, kanun değişikliği teklifinin hem demokrasiye hem de meslek alanlarındaki dinamik süreçlere darbe vuracağını, sonuçta kaybedenin ülke olacağını vurguladı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yaşandığı günlerde yapılmak istenen değişikliği basın yoluyla öğrendiklerini ifade eden Koramaz, “Birliğimizin kuruluş kanunumuzda değişiklik yapılması konusunda herhangi bir öneri ve talebi bulunmamaktadır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz haftalarda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın kadın ve LGBTİ+ düşmanı açıklamalarını eleştiren Ankara Barosu hakkında "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama" suçundan soruşturma başlatmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise meslek örgütlerinde düzenlemeler yapılması gerektiğini ileri sürerek, “Ankara Barosu'nun ve aynı zihniyetteki yapıların Diyanet İşleri Başkanımız ile onun şahsında İslam'a yönelik fütursuz saldırılarına şahit olduk. Sadece bu örnek dahi meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin aciliyetini ve ehemmiyetini göstermiştir. Bu çalışmayı tekrar ele almalı, en kısa sürede Meclis'in takdirine sunmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.