TMMOB'a 'hayır' cezası

TMMOB'a 'hayır' cezası

TMMOB Başkanı konuya ilişkin, "Anayasa değişikliği konusunda toplumsal bir uzlaşı olmadığı açıkken, demokratik kamuoyunu bu tartışmanın dışında tutmak hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmaz" dedi.

2016’daki hileli Anaayasa referandumu sırasında “Hayır” çalışması yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) para cezası verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Güvenlik Şube Müdürlüğü’nce yapılan suç duyurusuna istinaden TMMOB Başkanı Emin Koramaz’a 228 TL idari para cezası verdi.

TMMOB Başkanı Koramaz, “Yasaklamalar, hukuk dışı uygulamalar az gelmiş olmalı ki şimdi de para cezaları ile toplumsal muhalefetin susturulmak isteniyor. Bu tür yaptırımlar haklı mücadelemizin önüne geçemeyecektir” dedi.

‘HUKUK DEVLETİ İLKESİYLE BAĞDAŞMAZ’

Ankara Güvenlik Şube Müdürlüğü’nce yapılan suç duyurusunun hukuka aykırı olduğunu belirten Koramaz, şunları söyledi:

 “Bu kadar köklü bir Anayasa değişikliği konusunda herkesin görüşünü açıklaması gerekirken siyasal partilerle kısıtlanmış gibi bir algı yaratılmıştır. Bu durum Anayasa’ya aykırıdır. Bu bir yerel ya da genel seçim değildi. Anayasa değişikliği konusunda toplumsal bir uzlaşı olmadığı açıkken, demokratik kamuoyunu bu tartışmanın dışında tutmak hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmaz.”

‘EVET’ PROPAGANDALARI GÖRÜLMEDİ

Ankara Valiliği ve diğer valiliklerin ilgisiz Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarını gerekçe göstererek birçok faaliyeti yasakladığını anımsatan Koramaz, “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Trabzon TMMOB Şubeler Toplantısı’nda ‘Evet’ propagandası yapmasını görmezden gelip, TMMOB sitesinde referandumda ‘Hayır’ yönünde görüş belirtmesinin soruşturma konusu yapılması hukukun siyasallaşmasını gözler önüne sermesi açısından elbette manidardır” dedi.

‘GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Kamu kurum ve kuruluşlarının referandum sürecinde ‘Evet’ oyu için seferber edilmesinin de yargılama konusu yapılmadığını belirten Koramaz, “TMMOB hiçbir siyasal partinin kendi birimlerinde siyasal partilerin propaganda yapmasına izin vermemiştir. Bu para cezası hukuksuzdur, cezaya karşı itiraz hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu tür yaptırımlarla, TMMOB’nin Anayasal ve yasal görevlerini yerine getirmesi engellenemez. Savunduğumuz değerlerden asla geri adım atmayacağız” diye konuştu.