TMMOB yıkım projesini yargıya taşıdı: Kamu yararı içermiyor

TMMOB yıkım projesini yargıya taşıdı: Kamu yararı içermiyor

TMMOB, bilim insanlarının karşı çıktığı ve 'yıkım projesi' olarak değerlendirilen Kanal İstanbul projesi için hazırlanan plan değişikliğini yargıya taşıdı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB); AKP’nin ‘mega’ rant projesi Kanal İstanbul’u yargıya taşıdı. TMMOB, yıkım projesine dair Çevre Düzeni Planı Değişikliği'nin ekolojik sürdürülebilirliğe ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu vurguladı. Kamu yararına aykırı olması, plan değişikliği ile öngörülen işlemlerin hukuka aykırılığı sebebiyle de 'yürütmenin durdurulması ve iptali' istemiyle dava açtı.

BirGün'den Kardelen Tatar'ın haberine göre, açılan davada, değişikliğin dayanağı olarak gösterilen 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü" hakkındaki kanun ve ilgili belediye kanununun anayasa açısından, plan değişikliğinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde olmadığı vurgulandı.

Dava konusu plan değişikliğine esas Kanal İstanbul Projesinin yaratacağı ekolojik risk ve etkiler; su havzalarına, denizler ekosistemine, bölge ekosistemine, iklime, tarım orman ve mera alanlarına, doğal ve arkeolojik sitlere etkileri belirtilerek; ilgili Kanun ve Yönetmelikler ile yapılan uluslararası anlaşmalar bakımından hukuka aykırı olduğu belirtildi.

'KAMU YARARI İÇERMİYOR'

Dava başvurusunda söz konusu plan değişikliğinin ve plan değişikliğine konu olan projenin kamu yararı içermediğinin altını çizerek İstanbul Metropoliten Alanının ve Trakya Bölgesinin ekosisteminde yaratacağı hasarlar bir kez daha dile getirildi.

DAHA FAZLA