TMMOB: Otobüs yangınının kahve makinesinden çıktığını düşünüyoruz

TMMOB: Otobüs yangınının kahve makinesinden çıktığını düşünüyoruz

Balıkesir'de seyir halindeki yolcu otobüsünde yaşanan ölümlü yangına dair açıklama yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, "gerçekleşen olay bir kez daha kamusal denetimin önemini bizlere hatırlatmıştır" dedi.

İleri Haber

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, Edremit-Balıkesir Karayolu’nda Kamil Koç aracında yaşanan ve 2'si çocuk 5 kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin de yaralandığı yangın faciasına ilişkin açıklama yaptı.

MMO Balıkesir İl Temsilciliği'nin olay yerinde gerçekleştirdiği ilk incelemeler sonucu yangının, aracın orta bölümünde bulunan kahve makinası ünitesinden çıktığının ve aracın durmasının sonrasında açılan kapı nedeniyle hızlı bir şeklide aracın tümüne yayıldığının düşünüldüğü açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Ancak yangının meydana geldiği, Temsa marka Safir Plus tipi aracın euro 5 tipi bir motora sahip olması nedeni ile 10 numara yağ kullanımının oldukça düşük ihtimalle sahip olmasına karşın, olayı detaylıca araştıran savcılık makamı aracın deposundaki yakıttan inceleme yapılması için numune alınmıştır. EPDK tarafından gerçekleştirilen inceleme ile ulusal marker kontrol cihazında yapılan kontrolü sonucu 'geçerli' olduğu kesinleşmiştir.

'ÖLÜMLER DUMANDAN ZEHİRLENEREK OLDU'

Yaralanmaların, orta kapının alevler ile bloke olması nedeni ile; yolcuların ön kapının önüne yığılması neticesinde gerçekleştiği, ölümleri de dumandan zehirlenerek olduğu ilk incelemelerde belirtilmektedir. 

Gerçekleşen olay bir kez daha kamusal denetimin önemini bizlere hatırlatmıştır. Yürürlükte olan Araçların İmal, Tadil Ve Montajı Hakkında Yönetmelik’çe tanımlanmış olan M2 ve M3 kategorisi yani yolcu taşımaya yönelik sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan araçlarda zorunlu olan “Yangın Algılama Ve Alarm Sistemleri”nin periyodik olarak kontrol edilerek etkinliğini halen sürdürüp sürdürmediğinin de denetlenmesi gerekmektedir.

Ayrıca araç sürücü ve görevlilerinin olası tehlike ve risklere karşı yeterli bilgi düzeyine sahip olması gereklidir.

Yangının kesin nedeni ve herhangi bir ihmal olup olmadığı ise bilirkişi raporu sonucu netleşecektir.