TMMOB Kimya Mühendisleri Odası yönetim kurulu görevden alındı

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası yönetim kurulu görevden alındı

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası yönetim kurulu mahkeme kararıyla görevden alındı.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmek istenen denetimi "hukuki dayanağı bulunmadığı" gerekçesiyle kabul etmemişti. Bunun üzerine bakanlık Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyelerinin görevden alınması talebiyle dava açmıştı. 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası'na yönelik davanın 3'üncü duruşması bugün görüldü. Duruşmada mahkeme heyeti bakanlık talebini onaylayarak Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyelerini görevden aldı. 

"HUKUKUN, BİLİMİN ARKASINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kararın ardından adliye önünde yapılan açıklamada, "Bakanlığın talep ettiği belgeler web sayfamızda kamuoyunun bilgisine açıktır. Denetimi engelleme gibi bir suçlamaya maruz kalmamız doğru değildir. Burada çıkan karar ne olursa olsun, biz insan haklarının, hukukun, bilimin arkasında şimdiye kadar nasıl durduksa bundan sonra da öyle duracağız. Yaşasın TMMOB, yaşasın TMMOB örgütlülüğü" ifadeleri kullanıldı. 

"DAVANIN HUKUKSUZ OLDUĞUNU BAŞINDAN BERİ SÖYLÜYORDUK"

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu karar sonrası İleri Haber'e açıklamalarda bulundu.

Uğurlu şöyle konuştu:

"Devam eden bir mahkeme süreci vardı. Bugün görülen duruşmada mahkeme bakanlığın talebi doğrultusunda yönetim kurulunun görevden alınmasına karar verdi. Gerekçeli karar açıklanmadı.

Biz hukuken itirazımızı yapacağız. Hukuki süreç sonuçlanmadan karar kesinleşmiyor. O zamana kadar yönetim kurulumuz görevinin başında olacaktır. Tabi biz bu davanın haksız ve hukuksuz olduğunu başından beri söylüyorduk. Anayasanın 135. maddesi çok açıktır. Maddede bakanlığın böyle bir denetleme yapabilmesi için kanunla düzenleme yapılması gerektiği belirtiliyordu. Bu zamana kadar böyle bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle biz bakanlığı hukuka davet etmiştik. 

Bizim duruşumuz, kimliğimiz belli. Biz her zaman emekten, bilimden yana ülkenin ve halkın menfaatleri doğrultusunda duruş sergileyen bir meslek örgütüyüz. Yine aynı şekilde mesleğimizden halkımızdan yana bir duruş sergilemeye devam edeceğiz."