TMMOB: Göçmenlere iletilmek üzere verilen siparişler Migros tarafından neden engelleniyor?

TMMOB: Göçmenlere iletilmek üzere verilen siparişler Migros tarafından neden engelleniyor?

TMMOB, Edirne Tabip Odası'nın Migros Sanal Market üzerinden göçmenler için verdikleri siparişin iptal edilmesine tepki gösterdi. İKK olarak, alternatif dayanışma ağları olan kar amacı gütmeyen kooperatiflerin listesini yayınlayacaklarını ve üyelerini bu ağlara yönlendireceklerini ifade edildi.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, göçmenlerle dayanışma için başlatmış oldukları kampanyaya katılan üyelerin Migros Sanal Market üzerinden sipariş vererek gönderdikleri ihtiyaç malzemelerinin firma tarafından iptal edilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Sınırda, zor şartlar altında bekleyişini sürdüren göçmenlerle dayanışma göstermenin hangi gerekçelerle engellendiğini bilmediklerini belirten TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, Migros’tan konu ile ilgili açıklama beklediklerini söyledi. Akçelik, benzer engellemelere maruz kalmamak adına TMMOB İstanbul İKK olarak, alternatif dayanışma ağları olan kar amacı gütmeyen kooperatiflerin listesini yayınlayacaklarını ve üyelerini bu ağlara yönlendireceklerini ifade etti.

Açıklama şu şekilde:

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurulu olarak, 04 Mart 2020 tarihinde, sınırda yaşanan insanlık dışı müdahaleler ve soğuk havalar nedeniyle zor şartlar altında bekleyişini sürdüren göçmenlerle dayanışma çağrısı yaparak bir ihtiyaç listesi yayınlamış; ihtiyaç listesindeki ürünlerin göçmenlere dağıtılmak üzere Edirne Tabip Odası’na iletilmesini talep etmiştik.

Bugün ise üyelerimizin Edirne Tabip Odası’na, Migros Sanal Market üzerinden verdikleri siparişlerin “bağış olduğu düşüncesi oluştuğu için, merkezden gelen talimat ile iptal edildiği” mesajıyla reddedildiği yönündeki haberler kamuoyuna yansımıştır.

Evrensel tüketici haklarına açıkça aykırı olan bu durum karşısında, MİGROS’un söz konusu haberlere ilişkin ivedi olarak açıklama yapmasını bekliyoruz. Yaşanan sipariş iptali hadisesinin iddia edildiği gibi “merkezden gelen bir talimatla” mı yoksa bir kurum politikası olarak mı gerçekleştirildiğini ve iptallerin esas gerekçesini 579 bin 868 üyemiz adına öğrenmeyi talep ediyoruz.