TMMOB: 49. yılında 15-16 Haziran büyük işçi direnişini selamlıyoruz!

TMMOB: 49. yılında 15-16 Haziran büyük işçi direnişini selamlıyoruz!

TMMOB "49. yılında 15-16 Haziran büyük işçi direnişini selamlıyoruz!" başlığıyla bir açıklama yayınladı.

İleri Haber

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB); 15-16 Haziran işçi direnişine dair bir açıklama yayınladı.

"49. yılında 15-16 Haziran büyük işçi direnişini selamlıyoruz!" başlığıyla yayınlanan açıklama, "49 yılın ardından 15-16 Haziran direnişi bizlere, kaybettiklerimizin değerini yeniden hatırlatmaktadır. Bizden alınan haklarımızı geri alabilmek, 15-16 Haziran ruhunu yeniden hatırlamak ve ayağa kaldırmakla mümkündür" ifadeleri kullanıldı.

TMMOB tarafından yayınlanan açıklama şu şekilde:

Bundan tam 49 yıl önce 15-16 Haziran 1970 tarihinde Kocaeli ve İstanbul'daki yüzbinlerce işçinin sendikal hak ve özgürlüklerine sahip çıkmak için gerçekleştirdikleri büyük yürüyüş, ülkemizdeki emek ve demokrasi mücadelesinin en görkemli direnişi olarak tarihe geçmiştir.

1970'li yıllardan bugüne miras kalan toplumsal mücadele geleneğimize ilham verip cesaret aşılayan bu görkemli direnişi ve o direnişin yaratıcısı olan ülkemizin işçi sınıfını selamlıyoruz!

15-16 Haziran Direnişi, çalışma yaşamını sermayenin çıkarları doğrultusunda şekillendirmek isteyen siyasal iktidara karşı işçi sınıfının çaresiz olmadığının en önemli göstergelerinden birisi olmuştur. Fabrikalardaki üretimi durdurarak yollara çıkan işçiler, yan yana geldiklerinde neleri başarabileceklerini dosta-düşmana göstermişlerdir.

15-16 Haziran'da sokaklarda bir sel gibi akan işçileri barikatlarla durdurmak isteyip bunda başarılı olamayanlar, bu toplumsal uyanışı 12 Mart ve 12 Eylül darbeleriyle boğmak istemiştir. Bu darbelerin öncelikli hedefi işçilerin örgütlenme özgürlüklerini ve sendikal yapılarını ortadan kaldırarak yükselen emek hareketini bastırmak olmuştur. Bugün sıklıkla karşılaştığımız grev yasakları ve baskı uygulamaları darbe zihniyetinin ve uygulamasının devamıdır.

Aradan geçen yıllar boyunca uygulanan neoliberal politikalarla emeğin hakları birer birer budanırken, örgütlü yapıları da etkisizleştirilmiştir. Emekçi sınıfları hedef alan bu saldırılar 17 yıllık AKP iktidarı döneminde had safhaya ulaşmıştır. Özelleştirme, taşeronlaştırma ve sendikasızlaştırma uygulamalarıyla iş güvencesi azalmış, esnek çalışma biçimleri yaygınlaşmış, kayıt dışı istihdam artmış ve çalışma koşulları ağırlaşmıştır.

49 yılın ardından 15-16 Haziran direnişi bizlere, kaybettiklerimizin değerini yeniden hatırlatmaktadır. Bizden alınan haklarımızı geri alabilmek, 15-16 Haziran ruhunu yeniden hatırlamak ve ayağa kaldırmakla mümkündür.

Bizler bu ülkenin üreten ve yaratan kesimlerinin bir parçası olan mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak, emeğin alın terine ve örgütlenme haklarına sahip çıkmaya devam edeceğiz. 49 yıl önce sokaklara taşan umudu hiç soldurmadan büyüteceğiz.

Emin KORAMAZ

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı