TJA aktivisti Seyhan Başak tahliye edildi

TJA aktivisti Seyhan Başak tahliye edildi

Hakkari’de “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla yargılanan TJA aktivisti Seyhan Başak, ilk duruşmada tahliye edildi.

Tevgere Jinên Azad (TJA) aktivisti Seyhan Başak’ın “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Hakkari 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  Duruşmaya Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi avukatlar katıldı. Seyhan ise tutsak bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nden,  Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemleri (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı.

‘ANADİLİMDE SAVUNMA İÇİN ÜCRET ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLİM’

Jin News’in haberine göre; kimlik tespiti ardından başlayan duruşmada Kürtçe savunma talebinde bulunan Seyhan’a mahkeme başkanı, “Sen Türkçe biliyorsun ama anadilde savunma yapmak için Kürtçe konuşuyorsun. Bunun bir ücret bedeli var ödemek zorundasın” dedi. Bunun üzerine söz alan Seyhan, “Hayır bu benim anadilim ve ben bu ücreti ödemek zorunda değilim, anadilimde savunma yapacağım” beyanında bulundu.

‘ANADİLDE SAVUNMAYI ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ’

ÖHD’li avukatlar ise mahkeme başkanının tutumuna “Anadilde savunmayı, maddi tehditle ortadan kaldırmaya çalışıyorsunuz” şeklinde tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti, yaşanan tartışmaların ardından duruşmaya kısa bir ara verdi. Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, “Suç vasfının değişmesi” gerekçesiyle Seyhan’ın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 10 Aralık'ta görülecek.

NE OLMUŞTU?

Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Seyhan Başak, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Mart günü Batman’da gözaltına alındı. Hakkari’de 6 gün gözaltında tutulduktan sonra “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla tutuklanarak, Van T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildi. Seyhan, daha sonra Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'ne sevk edildi.

DAHA FAZLA