TİS’e itiraz eden Çimsataş işçilerine tehdit!

TİS’e itiraz eden Çimsataş işçilerine tehdit!

MESS’in sefalet sözleşmesine itiraz eden Çimsataş işçilerine patrondan 5 milyon TL’lik tehdit.

Ayşenur Önal

Sendika ile patron arasındaki toplu iş sözleşmesini (TİS) kabul etmeyen Çimsataş işçilerinin direnişini “ilk ateşi yakmak” olarak tanımlayan Umut-Sen Örgütlenme Koordinatörü Başaran Aksu, direniş kazanımla sonuçlanırsa 2015’teki metal fırtınaya benzeyeceğini ve tüm işçileri ayaklandıracağını söyledi.

Metal işçilerinin sendikaları ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında imzalanan TİS ilk itiraz Mersin'deki Çimsataş metal fabrikasından geldi. Enflasyonun bile altında kalan zamlar ile asgari ücrete yakın bir ücret alacak olan işçiler, “tarihi zam” diye verilen sefalet ücretine karşı Çimsataş işçileri gece yarısı dövme bölümünde 2 saat iş bıraktı.

Eylemler sabah vardiyası ve 16 vardiyasının da katılmasıyla birlikte iş bırakmaya dönüştü. İşçilerin iş durdurması üzerine fabrikaya gelen Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan, işçilerle görüştü. İşçiler imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini ve talepleri kabul edilene kadar direneceklerini söylediler.

ÇİMSATAŞ’TA İŞÇİLERE TEHDİT!

Direnişin büyümemesi için patron sabah işçileri fabrikaya almak istemedi. Bunun üzerine işçiler zorla fabrikaya girerek eylemi sürdürmekte ısrarcı olduğunu gösterdi. İşçinin direnişine karşı Çimsataş, “12.01.2022 tarihinde saat 16.00’da iş bırakmak suretiyle başlattığınız ve işyeri işgaline dönüşen yasadışı eyleminiz nedeniyle işyerimizde günlük 5 milyon TL tutarında oluşan zarar ile doğacak her türlü zararın sizlerden tazmini yoluna gidileceğini ve gerekli cezai yaptırımların uygulanacak” mesajı ile tehdit etti.  

‘ÇİMSATAŞ İŞÇİSİ İLK ATEŞİ YAKTI’

Yüksek enflasyon ve kurların altında ezilecek olan maaş için işçilerin en başından beri revize istediğini kaydeden Aksu, “Bu revize talebi gerçekleşmezse MESS’den gelecek zammı kabul etmeyeceklerini, kendi hayatları için yeterli olmadığını ilan etmişlerdi. MESS’in ana akımı ve 3 sendikanın muhalif medyayı domine etmesiyle tarihi zam diye bir şovla sunuldu. 3 konfederasyon örgütleri ortak oldu ama biz iş yerlerinden çok güçlü itirazların olduğunu görüyorduk. Gözlemlemeye devam ediyoruz. Çimsataş işçisi bir adım attı dün gece itibariyle, üretimi durdurdu. İş verenden ek protokol talep etti. Bu tarihi zam diye duyurulan şeyin aslında gerçek rakamlara vurunca asgari ücrete oldukça yakın olduğu ortaya çıktı. İşçiler kendileri gelen zammı ölçtü ve bu ölçüm üzerinden de Çimsataş işçisi ilk adımı attı, ilk ateşi yaktı” sözlerine yer verdi.

‘ENFLASYON ÖNCESİ TİS İMZALAMIŞ TÜM İŞ YERLERİNDE İTİRAZ VAR’

Mart ayında gelecek olan enflasyon zammının bile maaşları 6 bin 500 civarına çıkaracağını bunun asgari ücret seviyesinde olduğunu kaydeden Aksu, “Ücret düşük kalıyor ve bu nedenle nisana doğru da bu ilk ateşin bütün sanayiye sıçramasını bekliyoruz diyebilirim. Tüm ülkede bu TİS’e bir itiraz gelecek diyebilirim. Bu sadece metal sektörü ile sınırlı değil, enflasyondan önce TİS bağlamış tüm iş yerlerinde benzer bir ücret mücadelesi başlamış durumda. Özellikle kamuda, belediyelerde, üniversitelerde işçilerin ek protokol talepleri yükselmiş durumda. Bunlar karşılanmadan işçilerin hayatlarını sürdürebilmeleri olanaksız. Dolayısıyla bu işçi hareketi içinde böyle yansımalar olacak” diye konuştu.

İşten çıkarmalarında olacağına dikkat çeken Aksu, “İşveren maliyetleri kısmak için yapabilir bunu. Geçenlerde Oppo’dan 600’e yakın işçi çıkarıldı. Sendika yöneticileri bu dalganın önüne geçmeye çalıştı. Türkiye’de işten atılma furyası ve bunların önüne geçmek çabası göreceğiz. Yaz ayları kolay geçmeyecek, emekçiler açısından bir ayağa kalkış göreceğiz diyebilirim” dedi.

ÇİMSATAŞ İŞÇİLERİ SENDİKAL DÜZENE İTİRAZ EDİYOR!

Çimsataş işçilerinin yerel taleplerinin karşılanabilir olduğunu söyleyen Aksu, “Bunları bile alsalar bu direniş işçinin gücüyle istediğini alabileceğini gösterecektir. Ama esas nokta Çimsataş işçisi bu 3 konfederasyonun ve MESS’in oluşturduğu sendikal düzene itirazı temsil etmeleri. ‘Üretim durdurulabilir’ fikrini tüm sanayi işçisine vermiş olmalarıdır. Sembolik ve önemli tarafı budur. Bu direnişin kazanımlarla sonlanacağını düşünüyorum. Ücret konusunda da artış alabilirse eğer işçi, MESS üzerine de bir darbe vurmuş olur. Zor ama bütün işçiler açısından önemli olur” sözlerine yer verdi.

‘METAL FIRTINAYA BENZİYOR’

2015 yılındaki metal fırtınayı hatırlatan Aksu, “Bosch’da 500 TL fazla zam ile TİS bitince, TİS’leri bitmiş fabrikalar ayağa kalktı. Direnişleri 500 TL fazlaya dayandırdılar ve tüm fabrikalar işgal edildi. Şimdi Çimsataş bu direnişi kazanırsa ki ben beklemiyorum bu zor ve ileri bir adım, MESS’de sendikalarda iş vereni sıkıştıracaktır vermemeleri konusunda ama bu direnişin bile sembolik bir anlamı var” dedi.