TİS görüşmeleri tıkanan BEDAŞ’ta işçiler YHK kararına tepkili: İş durdurdular!

TİS görüşmeleri tıkanan BEDAŞ’ta işçiler YHK kararına tepkili: İş durdurdular!

Patronun TİS görüşmelerinde uzlaşmaması sonucu YHK’nin verdiği zam kararına tepki gösteren BEDAŞ işçileri, 12 işletmede iş durdurdu.

Fotoğraf: Twitter/@bedaiscileri

İzel Sezer - @izelsezer

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (BEDAŞ) toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkanması üzerine ilk 6 ay %6, ikinci altı ay %5 zam kararı veren Yüksek Hakem Heyeti (YHK) kararı BEDAŞ işçileri tarafından protesto ediliyor.

Cengiz Holding’in patronu olduğu BEDAŞ’ta TİS görüşmeleri patronun uzlaşmaz tutumu nedeniyle sonuçlanamamış, bunun üzerine zam kararı YHK’ye kalmıştı. YHK, işçilere ilk 6 ay %6, ikinci altı ay %5 zam verilmesine karar verdi.

Yüksek Hakem Heyeti’nin işçilerin taleplerini görmezden gelen bir karara imza attığını söyleyen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) üyesi işçiler, bu teklifin patronun TİS masasında önerdiği zammın yarısı kadar olduğunu vurgulayarak eylem kararı aldı.

12 işletmede acil olmayan okuma, kaçak elektrik, arıza gibi işleri durduran işçiler, her işletmede bölge binasında beklemeye başladı. Kart basan fakat bahçeden dışarı çıkmayan işçiler, ‘’Pazartesi günü tekrar iş başı yapacağız, alacağımız zamma göre hareket edeceğiz’’ dedi.

ATAY: MEHMET CENGİZ 3 BİN 200 LİRA İLE NASIL YAŞANIR GÖSTERSİN

Bedaş işçilerini ziyaret eden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, işçilerden çalışma koşullarındaki zorluklar ve baskılar ile ilgili bilgi alırken “Ülkenin dört bir yanında AKP’nin ve bizatihi Erdoğan’ın kurduğu bu sermaye sisteminin köleleştirdiği, yok saydığı, bir tane ekmeğe muhtaç ettiği -ki o ekmeği alabilmek için gittikleri halk ekmek büfelerini de kaldırdıklarını görüyoruz- bu halkın gereken cevabı, gerekirse atacak tokadı da var. Bundan emin olsunlar.” dedi.

Yüksek Hakem Heyeti’nin enflasyonun altında zam kararı vermesine de tepki gösteren Atay, “Enflasyonun sadece TÜİK’in verilerine göre yüzde 14 olduğu bir dönemde, ki bu verilerin gerçek olup olmadığı da tartışmalıdır, asgari ücretin brüt 3 bin 100 lira olduğu dönemde sadece 100 lira fazla alıyorsunuz. Ama iş veren ‘asgari ücretin üzerinde çalıştırıyoruz’ diye propaganda da yapıyor. Bizim bu insanlara söyleyeceğimiz şu: Mehmet Cengiz gelsin, 3 bin 200 lirayla nasıl yaşanır herkese göstersin, biz de susalım” şeklinde konuştu.