TİP’ten Turunçlu tesisine tepki: 'Şehrin ortasına bomba yerleştirmekle eşdeğer'

TİP’ten Turunçlu tesisine tepki: 'Şehrin ortasına bomba yerleştirmekle eşdeğer'

Kullanılamaz hale gelen Turunçlu Arıtma Tesisi’nin kapatılması için çağrı yapan TİP Defne İlçe Örgütü, “Turunçlu’da membran filtreli arıtma tesisi yapmak, şehrin ortasına ne zaman patlayacağı belli olmayan bir bomba yerleştirmeye eşdeğer" dedi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Defne İlçe Örgütü, Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan Turunçlu Arıtma Tesisi’nin kapatılması için çağrı yaptı. Yıllardır halka zulüm olan Turunçlu’daki mevcut arıtma tesisinin tamamen işlevini yitirdiğini ve ihtiyaç duyulan arıtma işini göremediğini ifade eden TİP Defne İlçe Başkanı Mehmet Ali Sultani, Turunçlu’da neden arıtma tesisi istemediklerini anlattı.

Tesisin halkın sağlığını tehdit ettiğini ve pis kokular yaydığını kaydeden Sultani, “Ama ne yazık ki tarih tekerrür ediyor. Otuz küsur yıl önce kimi yöneticilerin yaptığı yanlışların sonuçları bu kadar net ortadayken, bugün yönetici olanlar gelecek otuz yılımızı, elli yılımızı etkileyecek hata için kahvaltı partilerinde halka yalan söylemeye devam ediyorlar. Bilim insanları ve konunun uzmanları tarafından da ortaya konulan ‘halk sağlığı’ açısından telafi edilemeyecek sonuçlar yaratma potansiyeline sahip bir tesis, halka tüm gerçekler çarpıtılarak kabul ettirilmeye, dayatılmaya çalışılıyor” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın TMMOB tarafından hazırlanan rapora göre hareket edeceği sözü verdiğini hatırlatan Sultani, “Şimdi bir bilim düşmanı gibi hareket edip, raporun ortaya koyduğu gerçeklerin tümünü görmezden geliyor. Hatsu genel müdürü ile birlikte kahvaltı eşliğinde düzenlediği toplantılarda raporu itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Turunçlu dışında belirledikleri bir bölgeye yeni bir arıtma tesisi yapmak için DSİ’den izin isteyen ve bu yer için, altını çizerek söylüyoruz sadece bu yer için, DSİ’nin uygun değildir dediği gerçeğini ‘DSİ arıtmayı taşımamıza izin vermiyor’ şeklinde çarpıtıyor. Biliyoruz ki bu çarpıtma, ne bilim ne de siyaset etiği ile bağdaşmıyor” sözlerine yer verdi.

‘BU PROJEYE DESTEK VERMEK EN HAFİF TABİRLE HALKA İHANET ETMEKTİR’

Sultani açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bilim İnsanları ve konunun uzmanları tarafından hazırlanan elli iki sayfalık raporda, bu alanda arıtma tesisi yapılamayacağı, üstelik membran biyoreaktörlü bir tesisin halk sağlığı açısından telafi edilemez sonuçlar doğuracağı açık bir şekilde anlatılıyorken, Turunçlu’da böyle bir tesis inşa etmekte diretmek ve bu projeye destek vermek en hafif tabirle halka ihanet etmektir.

Elbette bu şehrin atıksu arıtma tesisine ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacın karşılanması; gereksinimler, gereklilikler, ulusal ve uluslararası mevzuatlar, işletme koşulları ve çevresel etkileşimler gibi birçok hususu dikkate alan kapsamlı mühendislik çalışmaları gerektirir. Bizim itirazımız, bütün bunlardan yoksun olarak hazırlanan bu projeyedir.

‘ŞEHRİN ORTASINA BOMBA YERLEŞTİRMEYE BENZER’

Konuyla ilgilenen arkadaşlarla, bir çalışma hazırlayıp, bu gereksinimleri karşılama durumunda olan lokasyon tespit etmiş olmamıza rağmen, Hatsu ve Büyükşehir bu çalışmayla ilgilenme ihtiyacı bile duymamıştır. Bu durum büyükşehir belediyesinin konuya bakış açısının net bir tezahürüdür. Bu çalışmamıza rağmen Lütfü Savaş “öyleyse siz proje hazırlayın” demeye devam ediyor.

Tekrar ediyoruz. Turunçlu’da membran filtreli arıtma tesisi yapmak, şehrin ortasına ne zaman patlayacağı belli olmayan bir bomba yerleştirmeye eşdeğerdir!

Kraldan çok kralcı olan milletvekiline, sözüm ona halk için siyaset yaptığını söyleyen kimi belediye meclis üyelerine, kendi komşusunun, çoluk çocuğunun geleceğini riske atan, Lütfü Savaş’a sorgusuz sualsiz biat eden kimi muhtarlara bir kez daha sesleniyoruz. Telafisi olmayacak bir hatanın paydaşı olmayın. Safınızı sizleri seçen halkın tarafında tutun.”

‘VİZYONDAN BU KADAR MI YOKSUNSUNUZ?’

Daha önce taşkın yaşanılan alana tesis yapmanın hangi akla hizmet olduğunu soran Sultani, “Tesiste kullanılacak kimyasalların yarattığı tehlikeyi görmezden gelmek için kendinizi hangi duyguyla motive ediyorsunuz? Zira bu durum biat etmekten fazlasını gerektiriyor. Hazırladıkları ÇED raporunda bile konuyla ilgili ne kadar bilgisiz olduğunu gösteren Hatsu yöneticilerinin söylediklerine neye dayanarak itibar ediyorsunuz? Raporda membran sistemin ciddi işletme sorunları yaratacağı açıkça ifade ediliyorken, bu sorunları giderme konusunda ÇED raporu bile hazırlayamayan Hatsu’ya nasıl güveniyorsunuz? Bu sistemde ‘kesinlikle koku çıkmayacak’ diyen yöneticilere, tesisi yerleşim yerlerinden uzak bir alana taşıyın; orada koku çıkarmasın demeye cesaret edemiyor musunuz? Tercih edilen sistemde gürültü sorunu riski olduğunu rapor apaçık ortaya koyuyorken, olası gürültü sorununa, halkın sesine kulak tıkadığınız gibi, kulaklarınızı tıkayarak mı çözüm bulacağınızı düşünüyorsunuz? Raporda, bu ‘tesiste kullanılacak kimyasallar halk sağlığı açısından telafi edilemez sonuçlar doğurabilir’ ifadesi apaçık ortadayken, çoluk çocuğunuzun hayatını hangi mantaliteyle tehlikeye atıyorsunuz? Söz konusu alanda lağım sularını arıtan tesis yerine Defne’nin tam kalbinde daha büyük bir kent park, bir kültür merkezi, bir gençlik merkezi talep edecek vizyondan bu kadar mı yoksunsunuz?” diye sordu.

‘HALKIN ÇIKARINA AYKIRI BU KARARA İTİRAZ EDİYORUZ’

Onlarca sorunun cevaplanmadığını söyleyen Sultani, “Turunçlu’da yeni bir tesis inşa etmeye evet diyecek her siyasetçi, her seçilmiş, halkın sağlıklı bir ortamda yaşama hakkına hayır demiş olacaktır. Türkiye İşçi Partisi olarak, halk adına tüm siyasetçileri, tüm muhtarları, tüm belediye meclis üyelerini, bilimi kılavuz edinmeye, aklı öncelemeye, halk çıkarına aykırı olduğu açıkça ortada olan bu karara itiraz etmeye davet ediyoruz. Büyükşehir belediyesi, hayata geçirmeye çalıştığı bu akıldışı projede ısrarcı olması durumunda her türlü yasal ve meşru alanlarda mücadeleyi sürdüreceğimizi halkımıza saygıyla duyuruyoruz” dedi.

DAHA FAZLA