TİP’ten ‘müjde’ açıklaması: Fatura varsa müjde yok!

TİP’ten ‘müjde’ açıklaması: Fatura varsa müjde yok!

Türkiye İşçi Partisi (TİP); AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz’de bulunduğunu söylediği doğalgaz rezervine ilişkin ‘müjde açıklamasına’ karşı, “Bu memleketin sürprizlere, müjdelere değil Saray’dan kurtulmaya ihtiyacı vardır” diyerek bir açıklama yayınladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulunduğuna dair ‘müjde’sine ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz keşfinin halk için güzel bir haber olabilmesinin yolu, ödediğimiz faturalara etkisinden geçer” denilerek şu ifadelere yer verildi:

Hükümetin “büyük bir müjde” diye duyurduğu Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz keşfinin halk için güzel bir haber olabilmesinin yolu, ödediğimiz faturalara etkisinden geçer. Müjdeden bahsediliyorsa, bölge ülkeleri arasında enerji için en yüksek ödemeyi yapmak zorunda bırakılan yurttaşlarımızın artık bu faturayı ödemeyeceği ilan edilmelidir. Halkını işsizlik, yoksulluk ve ağır faturalar altında ezdiren bir hükümetin Doğu-Batı eksenini değiştirme, cari açık sorununu çözme, krizdeki ekonomiyi düze çıkarma konusunda  savurduğu vaatlerin test edileceği yer burasıdır.

Saray iktidarında ekonomi, bir aile ve dostlar ekonomisine dönüşmüş durumdadır. Karadeniz'deki mevcut keşif ve devamında keşfedilmesi muhtemel doğalgaz kaynaklarının da yine bu aile ve dostlarını zengin etmek için kullanılacağını düşünmek için birçok nedene sahibiz. Öte yandan, ülkenin enerji ihtiyacının sürprizlere-müjdelere gerek olmadan çözülebileceği yılladır bilinen bir gerçektir. Türkiye bir an önce, ihtiyacı azaltıcı, sürdürülebilir kaynaklara yönelen ve bağımsız bir enerji politikasına sahip olmalıdır. Saray’a yakın sermaye gruplarının kâr hesabına dayalı, pahalı, doğaya ve insana maliyetli kaynaklara bel bağlanan bir enerji politikasının bedelini yine yurttaşlarımız ödemektedir.

Bu memleketin sürprizlere, müjdelere değil Saray’dan kurtulmaya ihtiyacı vardır.