TİP'ten Kürt emekçilerine yapılan ırkçı saldırılara ilişkin açıklama

TİP'ten Kürt emekçilerine yapılan ırkçı saldırılara ilişkin açıklama

Türkiye'nin farklı kentlerinde Kürt yurttaşlara dönük saldırılara karşı Türkiye İşçi Partisi (TİP) bir açıklama yayımladı.

Türkiye'nin farklı kentlerinde Kürt ailelerine ve emekçilerine dönük ırkçı saldırılara tepkiler büyüyor. Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan Türkiye İşçi Partsi (TİP); ırkçı saldırı faillerinin yargılanmasını talep etti. 

Partinin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: 

Mevsimlik tarım işçileri ile Kürt köylülerine yönelik saldırılar her geçen gün şiddetlenerek sürüyor.

Konya’nın Meram ilçesinde ikamet eden Hakim Dal ve ailesi iki gün önce köy muhtarı dahil 60 kişilik bir grubun ırkçı saldırısına uğradı. Saldırı sonucu Hakim Dal linç edilerek yaşamını yitirdi.

Üç gün önce Ankara Altındağ’da bir Kürt aileye yönelik saldırıda ikisi ağır olmak üzere dört kişi yaralandı.

Dört gün önce ise Diyarbakır ve Mardin’den Afyon’a çalışmak için giden mevsimlik tarım işçileri Kürtçe konuştukları gerekçesiyle saldırıya uğradı, yedi kişi yaralandı, işçilerden İsmail Tan arabayla kaçırılıp darp edilerek kolu kırıldı. Polisler linç edilen işçileri korumak yerine “üç gün içerisinde burayı terk etmezseniz can güvenliğinizi sağlayamayız” diyerek saldırıyı gerçekleştirenleri korumayı tercih etti.

Konya valisi saldırının ırkçılıkla ilgisinin olmadığını söylerken, Afyon ve Ankara valileri ile İçişleri Bakanlığı suskunluklarını sürdürüyorlar.

AKP ve iktidar ortağı MHP’nin milliyetçi söylemleri emekçi halklar arasında kutuplaşmayı derinleştirmektedir. Miting alanları ve yandaş medya kanalları başta olmak üzere her platformda tekçilik yapan, emekçi halklar arasına kin ve nefret tohumları eken politikalar sonucunda ırkçı saldırganlık devlet koruması altına alınmaktadır. Özellikle mevsimlik işçilere ve inşaat işçilerine yönelik ırkçı saldırılara göz yumulmakta, emekçilerin can güvenliği hiçe sayılmaktadır.

Bu saldırılar münferit ya da adli vakalar değildir, AKP iktidarının bilinçli tercihlerinin sonucudur. Saldırıların önüne derhal geçilmeli, failleri yargılanmalıdır. Bu saldırılara göz yuman sorumlular, açıklamaları ile ırkçı saldırıları kışkırtan tüm yetkililer hemen istifa etmelidir!

Kürt halkının yaşama ve çalışma hakkı güvence altına alınmalı, yurttaşların can güvenliği sağlanmalı, ırkçılık en ağır cezalarla cezalandırılmalıdır.

Bu ülkenin devrimcileri, sosyalistleri, yurtseverleri olarak Kürt emekçilerine yönelik saldırılara ve ayrımcı politikalara karşı eşit yurttaşlık mücadelemizde inat ediyoruz.

Biz halkız, milyonlarcayız. Irkçı, tekçi dayatmalar karşısında barışı ve kardeşliği savunmaya devam edeceğiz!

 

TİP DİYARBAKIR İL ÖRGÜTÜ'NDEN EYLEM

TİP Diyarbakır İl Örgütü de Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) katılımıyla bir eylem düzenledi.