TİP'ten kira ve konut krizine karşı çözüm önerileri

TİP'ten kira ve konut krizine karşı çözüm önerileri

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, YouTube'dan yayınlanan video ile Türkiye'deki kira ve konut krizine karşı TİP'in çözüm önerilerini anlattı.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ile Milletvekilleri Sera Kadıgil, Ahmet Şık ve Barış Atay, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz koşullarıyla birlikte milyonlarca yurttaş için her geçen gün daha büyük bir sorun haline gelen “konut ve kira krizi”ne karşı kanun teklifi hazırlamış, kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulmuştu. Sera Kadıgil, TİP’in YouTube kanalından paylaşılan video ile kira ve konut krizine karşı TİP’in çözüm önerilerini anlattı.

“Barınma hakkımızı sermayeye peşkeş çeken kira krizine karşı sözümüz ve çözümümüz var” diyen Kadıgil, “Milyonlarca insan aynı sorunları yaşıyoruz. Biz TİP olarak diyoruz ki; konut bir finans aracı değil, haktır! Barınmak haktır…” diye konuştu.

“İKTİDAR, PARA VE MÜLK SAHİPLERİNİ KOLLUYOR”

Kadıgil konuşmasının devamında “Eğer bir ülkede insanlara barınma hakkı tanınmıyorsa orada devlet işini yapmıyor demektir” derken şu ifadeleri kullandı:

“Bir bakalım iktidar son 20 yıldır ne yapıyor? Neden biz bu kadar büyük bir krizin içerisindeyiz? Çünkü her şeyde olduğu gibi bunda da para ve mülk sahiplerini kolluyorlar, bizden çaldıklarını onlara yedirmeye marifet sanıyorlar. Çıkardıkları onlarca yasa ve yaptıkları onlarca iş, size bize değil, yalnızca zenginlere ve onlara yakın patronlara yarıyor. Bu ülkede ihtiyacı olanlara konut üretmekle mükellef olan TOKİ eliyle yandaşlar zengin ediliyor.”

Tüm Türkiye’de kira fiyatlarının fahiş oranda arttığına dikkat çeken Kadıgil, “5 bin liralık evler 15 bin liraya çıktı. Merkezin fersah fersah dışındaki 1+1 evlere bile astronomik kiralar isteniyor. Kira fiyatları o kadar yükseldi ki kimse şehir merkezlerinde yaşayamıyor. İlla şehir merkezlerinde yaşamak isterseniz de tamamen güvencesiz, ilk depremde yerle bir olacak mahiyette, güneşin zerresini görmeyen bodrum katlarına astronomik ücretler ödemeniz bekleniyor” dedi.

TİP NE ÖNERİYOR?

Kadıgil TİP’in kira ve konut krizine karşı önerilerini ise şöyle sıraladı:

“Barınma temel bir insan hakkıdır ve konut bir yatırım aracına dönüştürülemez. Tam da bu sebeple üçten fazla konut sahibi olanlardan artan oranlarda fahiş şekilde vergi alınmasını istiyoruz.

Vergilerle toplayacağımız paralarla bir barınma fonu kurmak ve bu fonla başta öğrenciler olmak üzere konut krizi çözülünceye dek tüm ihtiyaç sahiplerine destek olunmasını istiyoruz.

Ev sahipleri kafalarına göre herkesi taciz edemesinler diye kiracıların haklarının güçlü bir şekilde korunmasını talep ediyoruz. Kira fiyatlarına denetim talep ediyoruz. Herkesin kafasına göre kira oranı düzenlediği serbest piyasa adı altında bizi evimizden barkımızdan, doğduğumuz yerlerden süren bu düzene son verilmesini, başta tavan fiyatlar olmak üzere kira bedelleriyle ilgili bir denetim mekanizması oluşturulmasını talep ediyoruz.

Kentsel dönüşüm adı altında onlarca yıllık kiracıların kapının önüne konulması uygulamasına bir son verilmesini, depreme dayanıklı olmayan binaların derhal güçlendirilmesini ve bu esnada kiracıların da mevcut yerlerde korunmasını, gerekirse kira yardımından faydalanmasını sağlayacak yasal düzenlemeler talep ediyoruz.

Sadece yeni konutlar yapmak yetmez, bunu da çok iyi biliyoruz. Şu anda İstanbul’da 300 binden fazla konut boş duruyor. İşte bu konutların derhal kamulaştırılarak ihtiyaç sahiplerine verilmesini istiyoruz.

TOKİ ve benzeri kurumlar Saray’a ve yanındaki bir avuç yandaşa değil, barınma krizi yaşayan yurttaşlar için kullanılsın istiyoruz.

“YÖNETENLER ÜLKEYİ SEVSEYDİ BU SORUNLARI YAŞAMAZDIK”

Emin olun ki çok şey istemiyoruz. Biz yalnızca bir insanın yurttaş olarak bu ülkede en temel hakkının karşılanmasını talep ediyoruz. Tam da bu çerçevede hazırladığımız kanun teklifimizi Meclis’e sunduk. Çok iyi biliyoruz ki halkın yararına olan her teklif gibi bu teklif de AKP ve MHP oylarıyla reddedilecek. Ama biz şunu göstermek istiyoruz; bu ülke gerçekten yurttaşlarını düşünen bir iktidar tarafından yönetilseydi kanunlarımız nasıl olabilirdi sorunlarımız, nasıl çözülebilirdi?  

Özetle bu ülke gerçekten onu sevenler tarafından yönetilseydi bu dertleri asla çekmeyeceğimizi hepinizle paylaşmak istiyoruz. Biliyoruz ki bu mücadele tek başına olmaz. Tam da bu sebeple bütün kira derdinden dert yanan arkadaşlarımızı bizlerle irtibata geçmeye, yanımıza gelmeye ve gücümüze güç katmaya çağırıyoruz.”