TİP'ten HDP'ye ziyaret: 'Bir yol daha var'

TİP'ten HDP'ye ziyaret: 'Bir yol daha var'

TİP heyeti HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve Van Milletvekili Muazzez Orhan'dan oluşan heyet ile görüştü.

İleri Haber

Geçen günlerde HDP heyetinin TİP’i ziyaretinin ardından bugün de TİP heyeti HDP’yi ziyaret etti. Olası seçime ilişkin iki partinin de deklarasyon ve görüşlerinin konuşulduğu ziyarette, somut adımların atılması için görüşmelerin süreceği bildirildi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Doğan Ergün, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil’den oluşan heyet Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’ni ziyaret etti. TİP heyeti HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve Van Milletvekili Muazzez Orhan'dan oluşan heyet ile görüştü.

TİP heyeti görüşmenin başında, 4 Kasım 2016 günü eşbaşkanlar ve milletvekillerine dönük başlatılan operasyonun yıl dönümü nedeniyle HDP ile dayanışma duygularını paylaştı. Tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması gerektiğinin bir kez daha altı çizildi.

Ziyarette konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HDP’nin yayımladığı tutum belgesi ve deklarasyonu önemsediklerini belirterek, partisince deklarasyonu değerlendirildiğini söyledi. TİP'in de "Kurtuluş ve Kuruluş için Bir Yol Var" başlıklı deklarasyon ile temel ilkelerini ortaya koyduğunu hatırlatan Baş, ülkenin içinde bulunduğu durumun herkes gibi kendilerine de sorumluluk yüklediğini belirtti. Baş, “3. yol mu deriz, 3. ittifak mı deriz, başka bir isimle mi isimlendiririz ama bu mesele artık hayati derecede ihtiyaç haline gelmiştir, bu sorumluluk bizim omuzlarımızdadır. Türkiye’nin iki kutuplu bir cendereye sıkıştırılmasına karşı ‘bir yol daha var’ diyebilmeliyiz” dedi.

‘İTTİFAK SEÇİMLE SINIRLANDIRILMAMALI’

Oluşacak ittifakın seçim ittifakıyla sınırlandırılmaması gerektiğini belirten ve “Türkiye’nin ezilenlerinin bir araya geldiği mücadele birlikteliğinin" kurulmasını öneren Baş, 3’üncü ittifakın genişlemeye açık olması gerektiğini söyledi.

Baş, olası bir seçim ittifakının da çerçevesinin şimdiden netleştirilmesi gerektiğini belirtti.

‘İTTİFAK İLKELER ÜZERİNDEN ŞEKİLLENMELİ’

TİP’in çizdiği çerçeveyi, HDP deklarasyonuna yönelik tutumunu çok kıymetli bulduklarını belirten Sancar ise “Bir yöntem ve model oluşturma konusunda hemfikiriz. Biz mümkün olabilecek en geniş mazlumlar, mağdurlar, ezilenler ittifakından yanayız” dedi. İttifakın ilkeler üzerinden şekillenmesi gerektiğini belirten Sancar, bu ittifakta mevcut gidişattan, Türkiye’nin yönetilme biçiminden rahatsız olan herkesin ve kesimin yer alması gerektiğini söyledi. Seçim süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Sancar, 3. ittifakın etrafında bir araya gelebilecek yurttaşların belirleyici bir rol oynayacağını belirtti. Sancar, “Önümüzde önemli imkanlar var, saha ve şartlar bana göre her zamankinden daha olgun bu çalışmayı yürütmek için. Başka partilerden ve çevrelerden gelecek öneri ve değerlendirmeleri dikkate alarak ittifak stratejisi adım adım somutlaştıracağız” diye konuştu.

'GÖRÜŞMELER SÜRECEK'

Ziyaret sonunda, somut adımlar için görüşmelerin devam edeceği belirtildi.