TİP'ten, direnen Saica Pack Sakarya Ambalaj işçilerine dayanışma ziyareti

TİP'ten, direnen Saica Pack Sakarya Ambalaj işçilerine dayanışma ziyareti

Saica Pack Sakarya Ambalaj fabrikasında, sendikalı oldukları için işten çıkarılan 6 işçinin direnişi sürüyor. Direnen işçilere TİP Sakarya İl Örgütü tarafından bugün bir dayanışma ziyareti gerçekleştirildi.

Cengidost Öndüç - Sakarya

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sakarya İl Örgütü, Sögütlü’de faaliyet gösteren Saica Pack Sakarya Ambalaj A.Ş.’de sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan ve ardından direnişe başlayan işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu.

Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) gösteren Saica Pack Sakarya Ambalaj A.Ş.’de çalışan işçilerin tamamına yakınının Türk-İş’e bağlı Selüloz İş Sendikası'na örgütlenmesinin ardından, 6 işçi işten çıkarıldı.  Bunun üzerine fabrika önünde çadır kuran 6 işçi, 19 gündür direnişini sürdürüyor.

Selüloz İş Sendikası İzmit Temsilcisi Aykut Günel, nisan ayında sendikalaşma faaliyetlerine başladıklarını ve çok kısa bir süre içerisinde gerekli çoğunluğa ulaşıp bakanlığa yetki başvurusunda bulunulduğunu söyledi. Gürel, bu başvurunun fabrikaya ulaştıktan sonra işçilere baskı yapıldığını, fakat hiçbir işçinin sendika üyeliğinden istifa etmediğini belirtti.

‘İŞÇİLERİN ADINA İSTİFA BELGESİ DÜZENLENİP NOTERE GİTMELERİ İSTENDİ!'

29 Mayıs günü 6 işçinin haberi olmaksızın hazırlanan belgelerle, işçilerin notere giderek istifa etmesi istenildiğini ifade eden Günel, fabrikaya girişleri engellenen 6 işçinin ise istifa etmeyerek iş yeri önünde çadır kurup direnişe başladığını söyledi.

31 Mayıs tarihinde işten çıkışları verilen işçilerin, yasal süreci de devam ettirerek direnişlerini sürdüreceklerin vurgulayan Günel, bayramdan hemen sonra arabulucu aşamasına başvurulduğunu ve 24 Haziran'dan sonra arabulucu aşamasının başlayacağını da ekledi.

Günel, temel taleplerinin işverenin, sendikanın toplu sözleşme yetkisine itirazını geri çekmesi ve toplu sözleşme sürecini başlatması, aynı zamanda da işten çıkartılan işçilerin işlerine geri dönmesi olduğunu ifade etti.

Çalıştıkları şirketin yabancı bir şirket olduğu, bu tarz şirketlerin kendi ülkesinde sendikaları sosyal bir taraf olarak görerek sonuna kadar saygı duyduğunu, fakat Türkiye'de ise tam tersi tavır aldığını belirten Günel, işten çıkartılan 6 işçinin haklarını alana kadar direnişe devam edeceklerini vurgularken, Sakarya'daki emek ve emekçi dostlarına çağrıda bulunarak destek istedi.

‘TEK AMACIMIZ SENDİKALI OLMAK VE İNSANCA YAŞAM ŞARTLARINI YAKALAMAK’

İşten çıkarılan işçilerden Erkan Gürlü de kamuoyuna seslenerek, tek amaçlarının sendikalı olmak ve insanca yaşam şartlarını yakalamak olduğunu vurguladı. 5 yıldır bu fabrikada çalıştığını da söyleyen Gürlü, hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını, direnişlerini sürdüreceklerini belirterek kamuoyuna destek çağrısından bulundu.

‘HAKLI DİRENİŞİ DUYURUP DAYANIŞMAYI ARTTIRMAK GEREK’

TİP Sakarya İl Sorumlusu Eray Diriarın, Söğütlü OSB’deki bu ilk sendikal çalışmanın çok kıymetli olduğunu ve gerek fabrikadaki gerekse de bölgedeki işçilere örnek teşkil ettiğini söyledi. Bu gibi direnişlerin haklı, meşru ve sınıfsal olduğunun altını çizen Diriarın, direniş boyunca işçilere destek olacaklarını, bu direnişi kente duyurup dayanışmayı daha da arttırmak için çalışacaklarını belirtti.