TİP'li Şerafettin Atalay katledilişinin 50. yılında anıldı

TİP'li Şerafettin Atalay katledilişinin 50. yılında anıldı

1971'de faili meçhul cinayette katledilen TİP Amasya eski İl Başkanı Şerafettin Atalay, yoldaşları ve sevdikleri tarafından mezarı başında anıldı.

İleri Haber

Türkiye'de 1960 sonrasındaki faili meçhul kalan siyasi cinayetlerin ilklerinden olan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Amasya eski İl Başkanı Şerafettin Atalay katledilişinin 50. yılında mezarı başında anıldı.

Şerafettin Atalay, 1965'te TİP'in Amasya'da kurulmasına öncülük etti. Amasya, aynı yıl yapılan seçimlerde 15 milletvekiliyle meclise giren TİP'in Türkiye ortalamasının iki katından fazla oy aldığı bir il oldu. Atalay 1971'de evinin önünde öldürüldü ve cinayeti faili meçhul kaldı. Atalay, her yıl olduğu gibi, yakınları, ailesi ve eski yoldaşları tarafından Amasya'daki mezarı başında anıldı.

Şerafettin Atalay'ın yeğeni Avukat Şerafettin Can Atalay'ın, anmada yaptığı konuşmadan satır başları şu şekilde:

''Tarih bize, 50 yıl önce birçok güzel insanın öldürülmesi gibi Şerafettin Atalay’ın da ölümünün aslında bir işaret fişeği olduğu söylüyor. Karanlık dönemleri hazırlamak için ve ülkemizi karanlıklara götüren bir işaret fişeği.

Yasaların göz ardı edilip keyfiliğin öne çıkarıldığı ortamlara demokrasi denilemez. Siyaseti yasalarla ve siyasetin kendi araçları ile yapmak gerekir. Bu nedenle buradan halkımıza 50 yılın üzerinden önceki kötü, maliyeti çok yüksek deneyimlerini hatırlatmak bizim için bir görev oluyor. Gidişimiz hayırlı değildir.

Bizler Şerafettin Atalay’ın 50 yıl önceki düşünceleri ne ise aynı konumdayız. Aynen ülkemizde eşit ve özgür olması için bir davanın takipçileriyiz. 2021 yılı Şerafettin Atalay’ın partisi Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluşunun 60. yılı. Bu parti çalışmalarına 1962’de “demokratik bir cumhuriyet” için çağrısıyla başladı. 60 yıl ötesinden gelen bu sesin takipçileriyiz. 

Amasya’da eşitlik ve özgürlük için hayatlarını yitirmiş, bugün aramızda olmayan bütün arkadaşlarımızı sevgiyle anıyoruz. Burada bulunun siz emektarlara saygılarımızı sunuyoruz.''