TİP’li Sera Kadıgil’den ‘faiz kararı’ yorumu: ‘Bu beceriksizlik ya da yönetememe hali değil, bu bir tercih’

TİP’li Sera Kadıgil’den ‘faiz kararı’ yorumu: ‘Bu beceriksizlik ya da yönetememe hali değil, bu bir tercih’

Faiz indirimi kararının beceriksizlik, basiretsizlik, yönetememe hali olamadığını vurgulayan TİP’li Kadıgil, “Bu zenginlerden yana tavır alan iktidarın, sermayesini belki de seçimden önce kurtarma tercihi, çünkü artık bir açıklama ben de bulamıyorum” dedi.

İleri Haber

Merkez Bankası’nın (TCMB) dün açıkladığı faiz indirimi kararına ilişkin K2 Haber’e değerlendirmede bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, kararın iktidarın bilinçli bir tercihi olduğunu ve sermaye sahiplerinin daha da zenginleşmesi için bir adım atıldığını vurguladı.

TCMB dün kasım ayı faiz oranını açıkladı. Banka, politika faizini 100 baz puan indirerek, yüzde 15'e çekti. Alınan indirim kararının ardından 10,73 seviyelerinde olan Amerikan doları, 11,30’a kadar yükseldi.

‘BUNUN HESABINI KİM VERECEK?’

K2 Haber’den Gazeteci Bahar Ünlü’ye konuşan Kadıgil, “İktidarın yaptığı şeylere yönetemiyorsunuz, beceriksizlik gibi şeyler atfetmek işlenen suçların ağırlığını hafifletiyor aslında. Artık geldiğimiz tabloda dediğiniz gibi 1 Amerikan doları, 11 Türk lirasına eşitlenmiş durumda. O kadar sinirleniyorum ki. Daha 2 hafta önce bir açıklama yapmışım, dolar 9,20 bunun hesabını kim verecek diye soruyoruz, bugün geldiğimiz noktada 11’e dayandı” sözlerine yer verdi.

‘BECERİKSİZLİK, BASİRETSİZLİK, YÖNETEMEME HALİ DEĞİL; BU BİR TERCİH’

Türkiye’nin dolar borcu olan bir ülke olduğuna dikkat çeken Kadıgil, “Hiçbir şey üretmeyi beceremediğimiz için her şeyi neredeyse dışarıdan alan bir ülkeyiz ve bu bizim için aslında bir felaket. Bu bir beceriksizlik, basiretsizlik, yönetememe hali değil; bu bir tercih. Bu zenginlerden yana tavır alan iktidarın, sermayesini belki de seçimden önce kurtarmaya çalışan iktidarın artık bir tercihi, çünkü artık bir açıklama ben de bulamıyorum” diye konuştu.

‘5’Lİ ÇETE GELİRLERİNİ 3’E 5’E KATLARKEN OLAN YİNE BİZE OLUYOR’

Kadıgil konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hatırlıyor musunuz, zamanında bir çağrı yapmıştı, dolar daha 4 lirayken, ‘Satın dolarlarınızı’ diye. O zaman satmayıp, geleni görüp kenara koyan sermaye sahipleri, 2’ye 3’e katlarken, dolarla garanti ödemesi söz verilen 5’li çete gelirlerini 3’e 5’e katlarken olan yine bize oluyor. Bu yüzden bunun artık ben bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum.”

DAHA FAZLA