TİP'li Sera Kadıgil: 'Erdoğan gitsin, yerine biraz daha laik bir tek adam gelsin anlayışını kabul etmiyoruz'

TİP'li Sera Kadıgil: 'Erdoğan gitsin, yerine biraz daha laik bir tek adam gelsin anlayışını kabul etmiyoruz'

TELE1 ekranlarında yayınlanan Gerçeğin İzinde programına konuk olan TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, 3. ittifak ve 50+1 tartışmalarına değindi. 

İleri Haber 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil TELE1 ekranlarında yayınlanan Zeynel Lüle'nin sunduğu Gerçeğin İzinde programına konuk oldu. Programa canlı bağlanan Sera Kadıgil, 3. ittifak ve 50+1 tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TİP'in İlkeler Deklerasyonu yayınladığını hatırlatan Kadıgil, Türkiye'deki siyaset anlayışının halkı iki kutba sıkıştırmaya çalıştığını söyledi. Kadıgil, "Kendini bu iki kutupta da hissetmeyen, yani AKP'nin tam karşısında olmakla birlikte, bir seçmen olarak temsiliyetini Millet İttifakı'nda görmeyen milyonlarca insan yaşıyor bu ülkede. Bizim muradımız tam olarak bu boşluğu doldurabilmek. AKP iktidarının tam karşısında mevcut Millet İttifakı'nın da daha solunda bir 3. ittifakın şiddetle ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" dedi.

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil şu ifadeleri kullandı:

"Baktığımız tabloda, Millet İttifakı'nın oluşumunu değerlendirdiğimizde en solunda CHP'nin durduğu ve kendi sağına dönerek yaptığı bir ittifak söz konusu. Bir de elbette Türkiye'de CHP'nin solunda olan partiler var. Burada ciddi bir boşluk oluşuyor. Bunun yanı sıra bizim en temel sıkıntılarımızdan biri de şu; biz yaşlı, zengin, erkek dominasyonundan çok sıkılmış durumdayız ve bunun değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gerek 20 yıldır, gerek öncesinde Türkiye'deki karanlıkla mücadele eden toplumsal muhalefet kesimleri var. Bir kadın hareketi var, çevre hareketi var, LGBTİ+ hareketi var...

'AYNI HATALARA DÜŞMEMEK İÇİN 3. İTTİFAK İSTİYORUZ'

Bizim derdimiz 'Çanakkale'de bir arkadaşımızı aday gösterelim o kazansın' değil. Kazdağları için yıllardır mücadele eden bir sürü arkadaş var. Bir tanesi aday göstersin hep birlikte onu destekleyelim. Asıl derdimiz de biraz burada başlıyor. Evet AKP'den kurtulmak çok önemli ama 'Recep Tayyip Erdoğan gitsin de ne olursa olsun' diye bir yaklaşım içine girmemiz mümkün değil. 20 yıldır çektiklerimiz ortada. Bu ülkenin solcularını, sosyalistlerini, Kürtlerini dışlayarak bir şey yaptığınız zaman gelinen nokta ortada. Aynı hatalara tekrar tekrar düşmemek için 3. ittifak istiyoruz. Bunu anlattığımız zaman 'Aman oy bölmeyin' yorumları geliyor. Gönül rahatlığıyla söylüyorum; ne böyle bir irademiz var, ne böyle bir tutumumuz olacak. Türkiye İşçi Partisi'nin bu konudaki tutumu zaten İstanbul seçimlerinde de ortadadır. Hiçbir pazarlığa girmeden AKP karanlığından kurtulmak için üstüne düşeni yapmıştır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilkelerde anlaştığımız sürece zaten birlikte hareket edeceğiz. Ama milletvekilliği seçimlerinde evet biz 3. bir ittifak olarak önümüzdeki dönemde muhalefet rolünü AKP ve MHP' ye bırakma lüksümüz olmadığı için orada temsil edilmeyen herkesi temsil etmek istiyoruz."

'SİYASETİN İÇİNDEN GELMİŞ BİRİ BİZİ RAHATLATIR'

Sera Kadıgil ayrıca AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Parlamento değişiklerle ilgili bir karar verdi. Yeni bir karar verir mi vermez mi görürüz” açıklamasının ardından başlayan 50+1 tartışmalarına ilişkin de konuştu. Kadıgil, "Recep Tayyip Erdoğan gitsin, yerine biraz daha laik bir tek adam gelsin' anlayışını kabul etmiyoruz" dedi. 

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, şunları kaydetti:

"Orada tek bir kişi oturuyor ve o ne derse o oluyor ve başımıza hangi saçmalık geliyorsa inanın bu rezil sistem yüzünden geliyor. O yüzden bu cumhurbaşkanı adayı tartışmalarını da isimlere değil, ilkelere odaklı yapmak istiyoruz. İlkelerin başında da demokratik bir sisteme geri dönülmesi geliyor. Zaten 3. ittifak da şekillenmiş değil. Görüşmeler tamamlanmadan bu konuda yorum yapmak doğru olmaz. Ama kişisel olarak siyasetin içinden gelmiş birinin bizi daha fazla rahatlatacağını düşünüyorum."