TİP’li Kadıgil’den Pakdemirli’ye Kaz Dağları sorusu: ‘Rehabilitasyon çalışmalarını ne zaman başlatacaksınız?’

TİP’li Kadıgil’den Pakdemirli’ye Kaz Dağları sorusu: ‘Rehabilitasyon çalışmalarını ne zaman başlatacaksınız?’

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Doğu Biga Madencilik'in altın arama faaliyeti yürüttüğü Kaz Dağları'nda işletme ruhsatının sona ermesine rağmen, bölgede rehabilitasyon çalışmalarının başlatılmadığını belirtirken, Bakan Pakdemirli'ye "Çalışmalar ne zaman başlayacak ve ne zaman son bulacaktır?" diye sordu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Kanada merkezli Alamosgold Inc’in Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş.’ye ait Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artış ve Zenginleştirme Projesi'nin işletme ruhsatının 13 Ekim 2019 tarihinde dolmasına rağmen, sahanın orman vasfına tekrar kavuşturulabilmesi için rehabilitasyon çalışmaları ve bütçe görüşmelerine başlanmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi hazırlayan TİP'li Kadıgil, maden faaliyetleri için 347 bin 815 ağacın katledildiği ormanlık bölgede hiçbir rehabilitasyon çalışmasının yürütülmediğini belirtti. 

Kadıgil soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

"Alamosgold Inc’in Türkiye’de bağlı kuruluşu Doğu Biga Madencilik A.Ş.’ne ait Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artış ve Zenginleştirme Projesi’nin ÇED Raporu ekinde yer alan İR: 82225 No’lu İşletme Ruhsatın süresi 13.10.2019 tarihinde dolmuştur. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya istinaden Doğu Biga Madenciliğe verilmiş izinler 27.10.2020’de geri teslim alınarak iptal edilmiş, saha bakanlık uhdesine geçmiştir. 13.10.2021 tarihinde sahada kalan konteynırların çıkarılması için verilen süre de dolmuş, saha şirket tarafından tamamen boşaltılmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı yaptığı açıklamada sahanın orman vasfına tekrar kavuşması için rehabilitasyon çalışmaları ve bütçe görüşmelerine başlandığı yer almıştır. Fakat açıklamanın ardından bir yıl geçmesine rağmen, 347.815 ağacın kesilerek büyük bir tahribata uğrayan sahada herhangi bir rehabilitasyon çalışması yapılmadığı görülmektedir."

'ÇALIŞMALAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?'

Bakan Pakdemirli'ye rehabilitasyon çalışmaları adına herhangi bir takvim oluşturulup oluşturulmadığını soran Sera Kadıgil, şunları kaydetti:

"1.Söz konusu alanda rehabilitasyon çalışmaları için herhangi bir takvim oluşturulmuş mudur? Çalışmalar ne zaman başlayacak ve ne zaman son bulacaktır?

2.Rehabilitasyon çalışmaları için ayrılan bütçe miktarı nedir?

3.Alamos Gold Inc'e ait olan ve ÇED olumlu kararı zaman aşımına uğrayarak geçerliliğini yitiren Ağı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesinin bulunduğu sahanın maden ruhsat alanı dışına çıkarılması düşünülmekte midir?"

DAHA FAZLA