TİP, Müdahale Kongresi'ni coşkuyla düzenledi

TİP, Müdahale Kongresi'ni coşkuyla düzenledi

TİP'in Müdahale Kongresi, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Genel Başkan Erkan Baş, Saray rejimi ile hesaplaşma vurgusunu yineledi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 61. kuruluş yıldönümü olan 13 Şubat’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde “Müdahale Kongresi”ni düzenledi. Büyük bir coşku ile geçen kongreye şehir dışından da gelen binlerce TİP üyesinin yanı sıra birçok sendika, emek örgütü ve siyasi parti temsilci de katıldı. Kongrede evlatları için hukuk mücadelesi veren Mısra Öz, Gülsüm-Sami Elvan, Murat Oğraş ile Gazeteci Metin Göktepe'nin ailesi de yer aldı.

TİP’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Eşitlik, özgürlük, emek ve sosyalizm mücadelesinde TİP 61 yaşında! Dünden bugüne, bugünden yarına inatçı ve kararlı yürüyüşümüz sürüyor. Haydi başlıyoruz. Yerini al” denildi.

Kongre öncesi coşkulu kalabalık salon girişinde bando eşliğinde marşlar söyledi.  

TİP'in Müdahale Kongresi, Türkiye'nin dört bir yanından gelen işçilerin, gençlerin, kadınların ve LGBTİ+'ların katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi. 

Kongreye birçok sendika, emek örgütü, siyasi parti temsilcisi ve hak arama mücadelesi veren yurttaşlar katıldı. Lila Kağıt, Belkarper, Aushra çorap, Migros depo, Yemeksepeti, Farplas'ta direnen işçiler, işçi önderi Kamil Kartal, Boğaziçi Direnişi'nde tutuklanan öğrenciler, Kayyum rektöre direnen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işine son verilen akademisyenler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve çevre örgütleri de salonda yerini alanlar arasındaydı.

KADIGİL: ‘SOSYALİST TÜRKİYE CUMHURİYETİ İSTİYORUZ’

Açılışta konuşan TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Adıyla sanıyla şanıyla sosyalist Türkiye Cumhuriyeti istiyoruz, bu kadar basit” sözlerine yer verdi. Ülkenin yüzde 99’u cahil diyenlere seslenen Kadıgil, “Bu ülkenin yüzde 99’u çalışıyor, yüzde 1’i ise yiyor. Biz gece gündüz çalışalım, bunlarda yattıkları yerden yesinler. Bunca yalanın sebebi bu” diye seslendi.

Sosyalist Türkiye Cumhuriyeti’ni istemenin saçma olduğunu söyleyenlere de seslenen Kadıgil, “Saçma olan bizim istediğimiz dünya değil, saçma olan içinde yaşadığımız, maruz kaldığımız bu dünya” sözlerine yer verdi.

“Bizim bir davamız var, planımız var” diyen Kadıgil, şu sözlere yer verdi:

“Saray rejimini yeneceğiz, sonrasında da ülkeyi patronlara teslim etmemizi bekleyenler varsa açıkça söylüyoruz çok beklerler. Biz sadece AKP’den değil, AKP’ler yaratan bu düzenin kendisinden kurtulmak istiyoruz. Bu yüzden diyoruz ‘Haydi başlayalım’ diyoruz. Okullarımızı, meclisimizi, derelerimizi, hastanelerimiz, hepsini bu haramilerden geri alacağız. Bu yolda yalnız değiliz.”

MOĞOLLAR SAHNEDE!

Sera Kadıgil’in konuşmasının ardından Moğollar grubu sahneye davet edildi. Moğollar şarkılarını katılımcılarla birlikte coşkuyla seslendirdi.

TİP’İN KONGRESİNE TEBRİK MESAJLARI

Moğolların ardından etkinliğe katılamayanların gönderdiği tebrik mesajları okundu. Mesajları okunan isimler şu şekilde: Rıza Türmen, Şebnem Gürsoy, Afşar Timuçin, Müjdat Gezen, Rutkay Aziz, Mustafa Alabora, Selahattin Demirtaş. Selahattin Demirtaş’ın mesajının okunmasının ardından salonda “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları yükseldi. 

Tebrik mesajlarının ardından TİP'in sonuç bildirisi okundu.

İŞÇİLER KÜRSÜDE SÖZ ALDI: TALEBİMİZ İNSANCA YAŞAMAK

Direnişleri ile Türkiye’nin her yanından ses getiren işçiler, sahneye çıktı. Farplas Fabrikası’nda çalışan ve haklarını istediği için işten atılan TİP Gebze İlçe Başkanı Nejla Dolaşık, kürsüde tüm işçiler adına söz aldı.  

Taleplerinin yalnızca insanca yaşamak olduğunu söyleyen Dolaşık, “Bizler Türkiye’deki işçi sınıfı hareketinin genişlemesi, sosyalist mücadelenin büyümesi, kan emici burjuvazi ve onun siyasi temsilcilerine karşı mücadeleyi büyütmek için toplandık. Bizler bu göreve talibiz. Büyük bir tarihin yanında bizim direnişimiz belki bir damla” sözlerine yer verdi.

BAŞ: KAHRAMANLARA İHTİYACIMIZ YOK, İŞTE BURADAYIZ

Kürsüden halka seslenen TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, “Türkiye'nin aydınlık geleceğini alkışlayalım” dediği; Lila işçilerini, Migros depo, Yemeksepeti, Farplas işçilerini selamladı. Baş, “Kayyuma direnen Boğaziçilileri, Barış Akademisyenlerini, Gülsüm-Sami Elvan'ı alkışlayalım. Bizim kahramanlara ihtiyacımız yok, işte buyuz, bu salonu dolduranlarız, biz ülkenin aydınlık yüzüyüz. Bizim sahte kahramanlara ihtiyacımız yok. İşte biz buradayız” diyerek direnen herkesi selamladı.

TİP’in muhasebe sürecine geldiğini söyleyen Baş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz bu ülkeyi işçiler düzeltecek dediğimizde güvendiğimiz işte bu işçi sınıfı. Bugün TİP, Türkiye'nin her yerinde emekçilerin yan yana geldiği bir odak haline geldi. Amacımızı gizlemiyoruz. Amacımız bu düzene son vermek. Biz artık başka bir dünya mümkün demiyoruz. Bu dünyayı yeniden başka şekilde kuracağız diyoruz.”

‘ERDOĞAN’LA ANT OLSUN Kİ HESAPLAŞACAĞIZ’

“Erdoğan ile ant olsun ki hesaplaşacağız!” diyen Baş, “Hesaplaşacağız ki geri dönmesinler. Bu büyük yürüyüşün temel hedefi bir yeniden kuruluştur. Bizden çaldıklarını geri alacağız. Gönlümüz rahat, ufkumuz açık. Çünkü biliyoruz ki Türkiye'nin çözülmeyecek sorunu yok. Biz bu ülkenin insan gücünün zenginliğine güveniyoruz. Biz bu ülkeyi yeniden laik bir ülke haline getireceğiz.

‘SARAY SOYTARILARINA SESLENİYORUZ’

Biz bu kabusu bitirme konusunda kararlıyız. Türkiye, dün akşam yayınlanan o fotoğrafa sığmaz. Bugün AKP'nin yıkılışı için gün sayıyorsak, bu en çok halkın eseridir. Türkiye'nin geleceği halk ittifakıdır. Türkiye'de siyaseti yeniden kurmak istiyoruz. Saray soytarıları size sesleniyoruz, bugün büyük bir adım attık. Saray iktidarı yıkılacak, emekçilerin düzeni kurulacak!” diye konuştu.

Kongre, Bajar konseriyle sona erdi. 

Kongre'ye katılan kurumlar ise şu şekilde:

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP MYK Üyesi Sultan Özcan, 

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve EMEP Kurucu Başkanı Levent Tüzel,

Halkevleri GYK Üyesi Ferda Koç ve Halkevleri İstanbul İl Başkanı Zeynep Çelik

Emekçi Hareket Partisi (EHP)

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl YK Üyeleri Zübeyda Esra Özcan Ceber ve Kemal Avseren, 

Sol Parti MYK Üyesi Deniz Demirdöğen,

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP)

Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP)

Yeşiller Partisi

İşçi Demokrasisi Partisi (İDP)

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP)

Kaldıraç

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)

DİSK Basın-İş,

DİSK Emekli-Sen,

DİSK Genel-İş 1 No'lu Şube,

DİSK Sosyal İş,

Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi, 

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS),

Kaos GL,

SPoD,

LİSTAG,

Pembe Hayat,

Başlangıç Kolektifi,

Sosyal Haklar Derneği (SHD),

Politeknik, 

Toplumcu Meclis,

Hacıbektaş Veli Kültür Derneği,

Maltepe Sokak Kültür Derneği.