TİP üyesi Araştırmacı-Yazar İlhan Akalın son yolculuğuna uğurlandı

TİP üyesi Araştırmacı-Yazar İlhan Akalın son yolculuğuna uğurlandı

Geçtiğimiz salı günü hayatını kaybeden TİP Parti Meclisi üyesi ve Araştırmacı-Yazar İlhan Akalın ailesi, sevenleri ve yoldaşları tarafından son yolculuğuna uğurlandı. 

İleri Haber

Türkiye sosyalist hareketinde kesintisiz 60 yıla yaklaşan bir mücadele tarihine sahip, sınıf hareketi ve sendikal mücadele konusunda onlarca çalışması bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi (PM) üyesi ve Araştırmacı-Yazar İlhan Akalın Ankara ve İzmir'de yapılan törenlerin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Akalın için ilk olarak çarşamba günü Ankara, Batıkent Cemevi’nde tören düzenlendi. TİP Parti üye ve yöneticileri dışında HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP MYK üyesi Veli Saçılık da cenaze törenine katıldı. Yapılan cenaze töreninin ardından İlhan Akalın’ın naaşı defnedilmek üzere İzmir’e uğurlandı.

İzmir'deki cenaze töreni Buca Kaynaklar Mezarlığı'nda gerçekleşti. Törene TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Merkez Komite üyeleri ve parti üyeleri katıldı. 

İzmir’de düzenlenen törende TİP Genel Başkanı Erkan Baş bir konuşma yaptı. Erkan Baş’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

”Özel olarak bizim için çok kıymetlidir İlhan abi. Çünkü bir taraftan tarihtir o. O tarihin çok çeşitli evrelerinde çok çetin mücadelelerinden çıkıp gelmiştir ama kişisel olarak söyleyeyim, hayatımı en derin etkilediği yer nedir, 75 yaşında hadi bakalım her şeye yeniden başlıyoruz arkadaşlar deme cesaretini göstermek büyük bir iştir. İki üç yıl sonra Türkiye İşçi Partisi’ni kurmaya karar verdiğimizde aslında bir daha yeniden başlıyoruz demek çok büyük bir iştir. Bence bizim İlhan abiden, ilhan abilerimizden örnek almamız gereken en önemli özelliklerden bir tanesi budur. Yani o an itibariyle durum iyi mi kötü mü, olanak var mı yok bunların hepsini bir kenara iteriz, yapılması gereken neyse onu yaparız. Bunu yaparken de, söylemezsem bana kızardı, bunu yaparken de en yakınındakiyle bile kavga etmeyi göze alacaksın ama hiç kimsenin kalbini kırmayacaksın.”

‘İLHAN AKALIN KİMDİR?’

1938 yılında Tokat’ta doğan İlhan Akalın üniversite eğitimini İstanbul’da tamamladı. Sosyal Sigortalar Kurumu’nda müfettiş olarak çalışan Akalın, bu yıllarda Sosyal-İş Sendikası’nda Eğitim Uzmanı olarak görev aldı. Gençlik yıllarından itibaren sosyalist hareketin içinde aktif bir militan olarak yer aldı. Sendikal mücadele ve işçi sınıfı hakkındaki bilgi ve tecrübelerini kaleme aldığı çok sayıda kitap ve makale ile okurlara aktaran Akalın, Türkiye İşçi Partisi, Sosyalist İktidar Partisi, Türkiye Komünist Partisi gibi siyasi oluşumlarda mücadele ettikten sonra 2014 yılında Halkın Türkiye Komünist Partisi’nin, 2018 yılında Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluş sürecinde aktif görev üstlendi.