TİP: Ortadoğu'da yeni bir savaşa hayır!

TİP: Ortadoğu'da yeni bir savaşa hayır!

Açıklamada, "Ortadoğu halklarının savaşa değil, barışa ihtiyacı var. Başka ülkelerde mülteci olarak değil, yurtlarında huzur içinde yaşamaya ihtiyacı var" denilerek, yapılması gerekenler sıralandı.

İleri Haber

TİP’ten yapılan açıklamada, “Son günlerde Irak’ta, ABD ve İran arasında yaşanan şiddetli gerilim bölgeyi ve dünyayı yeni bir savaşın eşiğine getirdi. Bu gerilim, ABD başta olmak üzere emperyalist güçlerin Ortadoğu’yu kendi oyun sahalarına dönüştürme emellerinin eseridir” denildi. Açıklamada, bölgenin tüm ilerici güçleri emperyalizme karşı birlikte hareket etmeye çağırıldı.

ABD’nin, geçen hafta İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından, bu sabaha karşı (8 Ocak) İran Devrim Muhafızları tarafından Irak'ta ABD askerlerinin konuşlu olduğu Ayn el-Esad üssüne balistik füzeyle misilleme saldırısı düzenlendi.

TİP: ORTADOĞU HALKLARININ SAVAŞA DEĞİL, BARIŞA İHTİYACI VAR

Ortadoğu’daki bu gerginliğe ilişkin Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından ‘Ortadoğu’da yeni bir savaşa hayır’ başlığıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son günlerde Irak’ta, ABD ve İran arasında yaşanan şiddetli gerilim bölgeyi ve dünyayı yeni bir savaşın eşiğine getirdi. Bu gerilim, ABD başta olmak üzere emperyalist güçlerin Ortadoğu’yu kendi oyun sahalarına dönüştürme emellerinin eseridir”

ABD’nin ve müttefiklerinin önce Irak’a, ardından Suriye’ye müdahalesi Ortadoğu’ya binlerce insanın canına mal olan, milyonlarca insanın göç etmesine neden olan büyük bir yıkım dışında hiçbir şey getirmemiştir. Şimdi İran’la yaşanan çekişme de halklara yıkımdan başka bir şey vaat etmemektedir.

Ortadoğu halklarının savaşa değil, barışa ihtiyacı var. Başka ülkelerde mülteci olarak değil, yurtlarında huzur içinde yaşamaya ihtiyacı var. Bunun için:

- Türkiye dahil tüm yabancı güçlerin askerleri bölge ülkelerinden çekilmelidir.

- Bölgeyi varlığıyla tehdit eden ABD askeri üsleri kapatılmalıdır.

- Bölgede ve dünyada mevcut nükleer silahların denetimi sağlansın, nükleer silahlanma acilen durdurulmalıdır.

Ortadoğu’nun bir kez daha kan gölüne dönmemesi ve kalıcı barışın sağlanması için bölgedeki tüm ilerici güçleri bu talepleri yükseltmeye ve emperyalizme karşı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz."