TİP: Okullar açılıyor ama devlet hep tatilde!

TİP: Okullar açılıyor ama devlet hep tatilde!

Yüz yüze eğitimin detaylarının açıklandığı genelgeye ilişkin TİP tarafından “Okullar açılıyor ama devlet hep tatilde” başlıklı bir açıklama yapıldı.

İleri Haber

TİP’ten yapılan açıklamada, MEB’in tüm sorumluluğu okulların üzerine yıkarak yüz yüze eğitime başlama kararına tepki gösterildi. Açıklamada, “İktidar bir kez daha elini halkın cebine atarak çözüm üretmeye çalışmaktadır” denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan "Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi" il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.

Yüz yüze eğitimin detaylarının açıklandığı genelgeye ilişkin Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından “Okullar açılıyor ama devlet hep tatilde” başlıklı bir açıklama yapıldı.

‘DEVLET SORUMLULUĞU OKULLARA BIRAKIYOR’

“Felaketlerde halka neredeyse hiçbir destek vermeyip İBAN dağıtan devlet, salgının devam ettiği bu dönemde tüm sorumluluğu okullara bırakan bir genelgeyle okulları açıyor” denilen açıklamada, okulların açılması için geç bile kalındığı ancak yüz yüze eğitimin toplum sağlığını gözeten her türlü önlemi alarak başlatılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Bunun için aşılamada en yüksek seviyeye ulaşılmalı, eğitim paydaşlarının tamamının aşı olması için kampanyalar düzenlenmeli, aşılar 12 yaş üstüne de açılmalıdır. Bakanlığın yayınladığı genelgede 12-15 yaş için aşılamadan söz edilmemektedir.

Sınıf mevcutlarının azaltılması şarttır. Bunun için sınıf sayılarının artırılması, yeterli öğretmen alımlarının yapılması gerekir. Bakanlığın yayınladığı genelgede; yeni dönemde öğretmen atamalarından söz edilmemiş, yapılacağına dair herhangi bir bilgi de verilmemiştir!

Okullardaki hijyen koşullarının Covid-19’dan korunmaya uygun hale getirilmesi şarttır. Bunun için hizmetli kadrosunun artırılması, hijyen ve havalandırmayı sağlayacak malzeme ve araçların ücretsiz sağlanması gerekir. Bakanlığın yayınladığı genelgede hizmetli sayılarının artacağından da söz edilmemiş, hijyenin sağlanması ise tamamen okulların bütçesine bırakılmıştır. Okulların bütçesi, velilerden bağış adı altında toplanan paralardan oluşmaktadır.

İktidar bir kez daha elini halkın cebine atarak çözüm üretmeye çalışmaktadır!

Bir buçuk yıldır yüz yüze eğitim için gerçek hazırlığın yapılmaması hem ideolojik hem de siyasi bir tercihtir.  Hijyen koşulları sağlanmış yüz yüze ve nitelikli eğitim almak isteyenler özel okula; kamu okuluna gidenlerse dinselleştirilmiş, niteliksiz eğitime mahkum edilmektedir.

Sorumluluğu okul yönetimi ve velilere bırakan bu sorumsuz yaklaşımı da depremde, yangında, selde, salgın hastalıkta çözümü yurttaşlarını soymakta bulan bir devlet anlayışını da kamusal eğitimin tamamen niteliksiz hale getirilmeye çalışılmasını da kabul etmiyoruz!

Eğitim olmazsa olmazdır, eğitimin sağlıklı, parasız, eşit koşullarda ve bilimsel bir içerikle yürütülmesi ise devletin birincil sorumluluklarındandır!