TİP Milletvekili Sera Kadıgil'den Giresun'da siyanür atıklarının doğaya karışmasına ilişkin soru önergesi 

TİP Milletvekili Sera Kadıgil'den Giresun'da siyanür atıklarının doğaya karışmasına ilişkin soru önergesi 

TİP Milletvekili Sera Kadıgil; Giresun'da, maden ocağına ait siyanür atıklarının depolandığı havuzdaki patlama sonrası yaşanan çevre felaketine dair soru önergesi verdi. Kadıgil tarafından verilen önergede benzer çevre felaketleri hatırlatıldı ve bakanlık tarafından yapılan çalışmalara dair bilgi talep edildi. 

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesindeki maden ocağına ait siyanür atıklarının doğaya karışmasına ilişkin soru önergesi verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebiyle verilen önergede; benzer çevre felaketleri de hatırlatılarak bakanlığın gerekli denetimleri ve soruşturmayı yürütüp yürütmediği soruldu. 

'SAYISIZ CANLI YOK OLDU'

Kadıgil tarafından verilen önergede, "18.11. 2021 tarihinde Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde Nesko Madencilik AŞ’ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzlar patladığı bilgisi basına ve kamuoyuna yansımıştır. Patlama sonucu sayısız canlı yok olmuş ve zehirlenmiştir. Bununla birlikte dereye karışan siyanürlü su binlerce insanın içme suyu kaynağı olan Kılıçkaya Barajı'na ulaşmıştır" bilgisi verilirken, benzer felaketler hatırlatılarak şöyle devam edildi:

'8 MİLYON BALIK ÖLDÜ'

"Aynı yerde 2018’de de benzer bir felaket yaşanmış, zehirli atıklardan ortaya çıkan patlama sonucu 8 milyon balık ölmüştür. Benzer bir diğer olay ise Yıldızlar SSS Holding bünyesinde yer alan Nesko Maden Ticaret ve San. A.Ş.'nin Kütahya’daki Eti Gümüş tesislerinde yaşanmıştır. 7 Mayıs 2011’de yıkılma sonrası atık barajındaki siyanür suya ve toprağa karışmış, insanlar siyanür zehirlenmesi yaşarken, çok sayıda hayvan da ölmüştür. Geçmişte, aynı şirketin Gümüşhane’de işlettiği Yıldız Bakır madeninde de zenginleştirme tesisi ve depolama alanına giden borularda patlama yaşanmış ve çevreye kimyasal atıklar saçılmıştır."

BAKAN KURUM'A 5 SORU

TİP Milletvekili Kadıgil'in önergesinde, Bakan Murat Kurum'a da konuya ilişkin sorular yöneltildi.

Önergede yer alan sorular şu şekilde:

1- Giresun ili Şebinkarahisar ilçesinde faaliyet gösteren Nesko Maden AŞ’nin atık barajındaki iç setinin 18.11.2021 günü saat 19.30 sıralarında yıkılması sonucu DSİ 22.Bölge Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden müteşekkil teknik heyet, tarafından yapılan incelemeler sonuçlanmış mıdır? Herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? 

2- Maden atıklarının depolanmasına ilişkin mevzuatlarda yer alan şartlar şirket tarafından yerine getirilmiş midir?

3- Şirket faaliyetleri ve yerine getirilmemiş şartlara ilişkin Bakanlığınız tarafından denetimler en son ne zaman gerçekleştirilmiştir? Denetimler nasıl sonuçlanmıştır? Denetimler sonucu herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? 

4- İlgili şirket ve şirketi bünyesinde barındıran Yıldızlar Holding'in daha önce de ekolojik felaketlere yol açtığı kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu yaşanan felakete rağmen mevcut kapasiteyi üç katı büyütecek olan;  57614 Ruhsat numarasıyla IV. Grup Maden Ocağı Alan ve Kapasite Artışı talebiyle NESKO MADEN TİC. VE SAN. A.Ş. tarafından 10 Kasım 2021 yılında Bakanlığınıza yapılan başvuruya olumlu yanıt verilmesi düşünülmekte midir?

5- Şirket faaliyetlerinin durdurulması ve maden sahasının rehabilite edilerek orman yapısına kavuşturulması için  herhangi bir çalışmanız var mıdır?

DAHA FAZLA