TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Boğaziçi'ne atanan yeni kayyumu Meclis gündemine taşıdı: 'Mülakata kaç aday çağrıldı?'

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Boğaziçi'ne atanan yeni kayyumu Meclis gündemine taşıdı: 'Mülakata kaç aday çağrıldı?'

Naci İnci’nin Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanmasını Meclis’e taşıyan TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Fuat Oktay'a mülakata kaç adayın çağırıldığını sordu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan rektör atamasını Meclis gündemine taşıdı. TİP’li vekil, üniversite içinde yapılan oylamada güven oyu alamayan 2 adaydan biri olan Prof. Dr. Naci İnci’nin şeffaf olmayan atanma sürecine ilişkin kriterleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a sordu. Kaç adayın rektörlük için başvurduğunun, kaçının mülakata çağrıldığının bilinmediğinin altını çizen Kadıgil, 17 güçlü adaydan hiçbirinin sahip olmadığı ama Naci İnci’yi tercih nedeni yapan özelliğin ne olduğunun kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirtti.

Rektör atama sürecinin nasıl işletildiğinin kimse tarafından bilinmediğini kaydeden Kadıgil, istemiyle verdiği önergede şu soruların cevabını istedi:

“Boğaziçi Üniversitesi rektörlük atamaları için kaç aday başvurmuştur? Bunlar kimlerdir? Boğaziçi Üniversitesi rektörlük atamaları için mülakata çağırılan adaylar hangi kriterlere göre seçilmiştir? Boğaziçi Üniversitesi rektörlük atamaları için kaç adayla mülakat yapılmıştır? Mülakat yapılan adaylar kimlerdir? Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan aday belirleme sürecinde 19 aday içerisinde güven/ güvensizlik oylamasında güvensizlik oyu alan iki adaydan biri olan ve akademisyenlerin yüzde 90’ından fazlasından ret verdiği Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin ataması hangi kriterler esas alınarak yapılmıştır? Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan bir önceki rektör Melih Bulu sürecinde yaşanan gerilim ortadayken krizi sonlandıracak ve uzlaşmayı sağlayacak 17 adaydan birinin seçilmesi şansı neden değerlendirilmemiştir?”

‘ERDOĞAN’IN ATADIĞI REKTÖRLER ÜNİVERSİTELERİN BAŞARISINI NASIL ETKİLEDİ?’

Rektör atama yetkisinin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmesinin ardından üniversitelerin başarı oranlarına da dikkat çeken Kadıgil, “Rektör ataması Cumhurbaşkanı tarafından yapılan üniversitelerin 2016 öncesi ve sonrası yerel ve uluslararası sıralaması nedir?” diye sordu.

Kadıgil önergesinde ayrıca “Erdoğan bugüne dek kaç rektör ataması yapmıştır? Mevcut rektörlerin mezun oldukları fakültelere göre dağılım yüzdesi nedir? Erdoğan tarafından atanmış rektörlerin uluslararası yayımlanmış akademik makale sayısı nedir?” sorularına yanıt istedi.

DAHA FAZLA