TİP Milletvekili Kadigil, bütçe görüşmelerinde SMA'lı çocuklar ve HPV aşısına dikkat çekti

TİP Milletvekili Kadigil, bütçe görüşmelerinde SMA'lı çocuklar ve HPV aşısına dikkat çekti

Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alan Kadıgil, Bakanlığın SMA ve HPV aşısı gibi iki önemli konuda adım atması gerektiğini söyledi.

İleri Haber

TİP Milletvekili Sera Kadigil, Sağlık Bakanlığı 2022 Bütçe görüşmelerinde HPV aşısı ve SMA’lı çocukların durumunu gündeme getirdi. Kadıgil, “Osmangazi Köprüsü’ne tek bir ay için bu halkın ödediği geçiş garantisi 280 milyon TL. Sadece 1 ay bu çetelere, müteahhitlere ödeme yapmasak 11 çocuğun hayatını kurtaracağız. Sadece son 6 ayda aynı Osmangazi Köprüsü’ne ödediğimiz parayı ödemesek, 750 bin kız çocuğuna 3 doz HPV aşısı yaptırabiliriz” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı 2022 Bütçe görüşmeleri yapıldı. Görüşmelerde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da bir sunum yaptı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, görüşmelerde söz alarak tüm bütçe görüşmeleri boyunca kadın bürokrat sayısının yetersizliğine dikkat çekti. Kadıgil, Sağlık Bakanlığının da cinsiyet eşitliği konusunda sınıfta kaldığını belirtirken, “Arkanızdaki bıyıklı ordusu içerisinde sadece 2 kadın, içerideki 50 bürokrat arasında ise sadece 10 kadın var” dedi. Kadın sayısının eksiliğinin kadın sorunlarına yaklaşımda da belirleyici olduğunu ifade eden TİP Sözcüsü, dünya genelinde 2 dakikada bir kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattı. Kadıgil ”Ben eminim erkeklerin böyle bir hastalığı olsa ve bu hastalığı önlemek bir aşıyla mümkün olsa şimdiye dek mutlaka aşı ücretsiz hale getirilmişti” ifadelerini kullandı.

‘HASTANENİZDE TEK DOZ HPV AŞISI ORTALAMA 800 LİRA’

Kadıgil, sabah saatlerinde Sağlık Bakanı Koca’nın kurucusu olduğu hastaneyi aradığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

HPV aşısı olmak istediğimi söyledim ve fiyat sordum. 700 TL dediler. Sevki, şırıngası ortalama 800. Bundan en az 3 doz olmam lazım. Yani ben kanserden korunmak isteyen bir kadınsam en az 2 bin 100 TL’yi gözden çıkarmam lazım! Bir de kızıma yaptırayım desem, asgari ücretli bir çalışanın iki ay yemeden içmeden kira ödemeden tüm gelirini bunun için ayırması gerekiyor. Hekimsiniz, kız çocuğunuz var mı bilmiyorum ama olsaydı parasını bastırıp daha ergenliğe girmeden bu aşıyı derhal yaptıracağınızı da biliyorum. Peki bu aşıyı yaptıracak kadar şanslı olmayanlar? Yani parası olmayanlar? O kadınları niye ölüme terk ediyorsunuz sayın bakan? Yani yine zenginler yaşarken fakirler ölüme terk ediliyor!

Kadıgil, konuşmasının ardından, HPV aşısının ücretsiz olması için geçtiğimiz Nisan ayında verdiği kanun teklifini Bakan’a sundu.

‘BİR BEBEĞİN YAŞAMASI İÇİN TEK ENGEL PARA’

Konuşmasının ikinci bölümünü SMA hastası çocuklara ayıran Kadıgil, geçen hafta 2 çocuğun tedaviye ulaşamadığı için hayatını kaybettiğini, bir annenin ise çaresizlikten intihar ettiğini hatırlattı. Kadıgil “Tedavisi olan bir hastalıktan çocuklarımız ölüyor. Neden ufacık çocuklar aylarca yıllarca para toplanmasını beklerken olmadık acılara maruz kalıyorlar! Yemek yiyemiyorlar, kilo almasınlar diye her gece aç yatıyorlar, kasları eriyor, cihaz olmadan nefes dahi alamıyorlar. Hafta 7 gün 24 saat çocuklarının nefesi kesildi mi diye panik halinde bekliyor aileleri. Peki biz ne yapıyoruz? Bir bebeğin hayatı ile tedavisi arasındaki tek engel olan parayı ortadan kaldırmıyoruz” dedi.

’11 ÇOCUK SMA’DAN, 750 BİN KIZ ÇOCUĞU HPV’DEN KURTULUR’

İktidarın bu konulardaki tercihlerine de dikkat çeken Kadıgil, ayrıca şu ifadeleri kullandı:

Osmangazi Köprüsü’ne tek bir ay için bu halkın ödediği geçiş garantisi 280 milyon TL. Sadece 1 ay bu çetelere müteahhitlere ödeme yapmasak on bir çocuğun hayatını kurtaracağız. Sadece son 6 ayda aynı Osmangazi Köprüsü’ne ödediğimiz parayı ödemesek, 750 bin kız çocuğuna 3 doz HPV aşısı yaptırabiliriz.