TİP Milletvekili Erkan Baş: Erdoğan 46 yaşında emekli olmuş, gelin herkesi o yaşta emekli yapalım

TİP Milletvekili Erkan Baş: Erdoğan 46 yaşında emekli olmuş, gelin herkesi o yaşta emekli yapalım

TİP Milletvekili Erkan Baş konuşmasında, 'Yöneticileri zenginleşen toplumlar fakirleşir. Siz zenginleştikçe halk fakirleşiyor. Elinizi vicdanınıza koymaya çağırıyorum.” dedi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Yönetenleri zenginleşen toplumlar fakirleşir. Yönetenleri zenginleşen toplumlar acı çeker. Şimdi, siz zenginleşiyorsunuz ve zenginleştikçe halkımız acı çekiyor” dedi.

Görüşülen Trafik Kanunu’nda değişiklik teklifiyle ilgili söz alan Baş, teklifin emekçi halk için hiçbir şey ifade etmediğini söyledi. Baş, şunları söyledi:

"Yine önümüzde bir kanun teklifi var, onun üzerine konuşuyoruz. Ben de hepiniz gibi kanun teklifini elime alınca önce bakmaya çalışıyorum, sonuçta buraya ciddi bir görevle geldik. Tabi, kim ne için geldi bilmiyorum ama ben kendi adıma seçim döneminde bu ülkenin işçilerine, emekçilerine, yoksullarına söz vermiş bir arkadaşınızım. Dedik ki: ‘Biz o Parlamentoya gideceğiz, sizin sesiniz olacağız, sizin sözünüzü o Parlamentoya taşıyacağız, o Parlamentoda size karşı, sizi hedef alan yasalar çıktığında elimizden geldiğince bunun karşısında durmaya çalışacağız, hani karşısında duramıyorsak da tarih önünde bunları mahkûm etmeye, bunların adını koymaya çalışacağız.’

Bu teklifi de elime alınca aynı şeyi yaptım. Yani bu teklif, Türkiye'deki milyonlarca işçi için, emekçi için, yoksul için ne ifade ediyor? Bakın, açık söyleyeyim, hiçbir şey ifade etmiyor. Şaşırtıcı bir şey mi? Değil. Ya, bu Parlamentoda zaten işçiler, emekçiler adına pek bir şey yapılmıyor, tam tersi yapılıyor hep, her türlü yasa önerisi patronların, zenginlerin çıkarları için uygulanıyor."

‘PATRONLAR İÇİN ÇALIŞMAYA İSYAN EDİYORUZ’

Konuşmasını sürdüren Baş, Türkiyeli emekçiler, işçiler ve yoksulların Meclis’i takip ettiğini ve yapılanları unutmayacağını söyledi.

Baş devamında şu ifadeleri kullandı:

"Bakın, biz burada kanun tartışıyoruz, bu ülkede gencecik bir öğretmen kardeşimiz, cebinde 10 lira parasıyla ve bir mektupla canına kıyıyor. Niye canına kıyıyor? Atanamadığı için, işsiz olduğu için canına kıyıyor. Biz neyi tartışıyoruz? Ben, biliyorsunuz yeniyim bu Parlamentoda, geldiğim günden beri önüme gelen toplam yasalara bakıyorum, hepsinde aynı şey var. Alelacele, panikle önümüze gelen yasalara bakıyorum. Ne gelmiş önümüze? Bedelli askerlik gelmiş, Kalkınma Bankası gelmiş, kumar yasası gelmiş, bu trafik cezası gelmiş. Hepsinin mantığı aynı; Meclis hiçbir şey yapmıyor, ‘para’, ‘para’, ‘para’ diye bağırıyor. Yani memleketi götürdünüz uçurumun kenarına bıraktınız, yıkımın eşiğine getirdiniz ekonomik krizle, ondan sonra "Vatandaşın parasını nasıl alacağız da bu ekonomik krizden kurtulacağız?" diye burada sabahlara kadar çalışıyoruz. Keşke daha çok çalışsak da memleketin yoksullarına, halkına bir faydamız olsa, çalışmaktan şikâyetimiz yok ama patronlar için çalışmaya isyan ettiğimizi açık açık söyleyeceğim."

‘TRAFİK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN OTOMOTİV PATRONLARINA HİZMETTEN VAZGEÇİLECEK’

Tartışılan yasayla AKP’nin ekonomik krize karşı kaynak yaratmak istediğini belirten Baş, bunun mümkün olmadığını söyledi. Baş, “Trafikte insanların hayatını kaybetmemesini istiyorsak, bir kere otomotiv patronlarına hizmet etmekten vazgeçilecek. Yani siz, dünyanın en mantıksız ulaşım biçimini sadece patronlar daha fazla para kazansın diye insanların önüne getirirseniz, kentleri sadece ve sadece betonlarla yığarsanız, trafik kazaları olacak ve insanlar ölecek arkadaşlar. Patronlar kâr etsin diye trafikte insanlarımız ölüyor bizim. Bunları konuşmamız gerekirken cezayla, sopayla insanları eğitmeye çalışıyoruz” dedi.

‘HERKES 46 YAŞINDA EMEKLİ OLSUN’

Baş, gündemdeki emeklilik yaşı tartışmasına ilişkin ise halkın bu konuda büyük bir talebi olduğunu ve bu yurttaşların sesi olmaya da çalıştığını söyledi. Baş, Erdoğan’ın konuyla ilgili "Biz ekonomide bir kurtuluş savaşı verirken böyle büyük bir yükü ülkemizin, milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı?" sözlerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Bakın, samimiyetle söylüyorum. Dün gece saat on bir buçukta bu haberi okudum. Aklıma geldi ‘acaba bu beyefendi ne zaman emekli olmuş’ diye Google'a yazdım. Bir baktım ki 46 yaşında emekli olmuş. Ya arkadaşlar, elinizi vicdanınıza koyun. Bakın, biz diyoruz ki: Cumhurbaşkanı 46 yaşında emekli oldu mu? Herkesi 46 yaşında emekli yapalım. Niye bundan kaçınıyorsunuz?

‘SİZ ZENGİNLEŞTİKÇE HALK FAKİRLEŞİYOR’

Şimdi meselemiz şurada: Bakın, çok basit bir denklem vardır. Yönetenleri zenginleşen toplumlar fakirleşir. Yönetenleri zenginleşen toplumlar acı çeker. Şimdi, siz zenginleşiyorsunuz ve zenginleştikçe halkımız acı çekiyor. Neymiş? Avrupa'da 38 yaşında emekli olan var mıymış? Arkadaşlar, 2 milyon çocuk işçi var bu ülkede. Çocuğu 15 yaşında, 14 yaşında atölyede çalıştırırken konuşmuyoruz ama emekliliğe geldiğinde konuşuyoruz."

‘MEZARDA EMEKLİ OLACAKSINIZ’ DİYORSUNUZ’

Baş, konuşmasının son kısmında ise AKP’nin yurttaşlara ‘mezarda emeklilik’ vaat ettiğini söyledi. Baş’ın konuşmasının son kısmı şöyle:

"Şimdi, ortalama yaşam süresi 75 ama işçiler, emekçiler, alın teriyle yaşayanlar kaç yıl yaşıyor diye baktığımızda ortalama 67'ye düşüyor arkadaşlar. Siz ne diyorsunuz insanlara? Siz insanlara diyorsunuz ki: ‘65 yaşına kadar bekle.’ Ya, bu kardeşim iki yıl sonra muhtemelen ölecek. 40 yıl çalıştı, çalışırken de öldü. Sizin iktidarınız döneminde insanlar çalışırken ölüyor, çalışamadığı için ölüyor. Bir de emekli etmeden önce 'Mezarda emekli olacaksınız.' diyorsunuz. Ondan sonra da 'Biz ne yaparsak halkımız için yapıyoruz' diyorsunuz.

Tekrar uyarıyorum sizi arkadaşlar: Yöneticileri zenginleşen toplumlar fakirleşir. Siz zenginleştikçe halk fakirleşiyor. Elinizi vicdanınıza koymaya çağırıyorum.”