TİP Milletvekili Barış Atay, AKP'lilerin işçi düşmanlığını yüzlerine haykırdı!

TİP Milletvekili Barış Atay, AKP'lilerin işçi düşmanlığını yüzlerine haykırdı!

AKP tarafından açıklanan 100 milyarlık paketin sermayeye verildiğini, Cumhurbaşkanlığı Sarayının yapımına devam edildiğini ve salgını fırsat görerek Salda Gölü’nün talan edildiğini belirten Barış Atay, “İktidarın işçinin, emekçinin yararına bir şey yapacağını biz zaten beklemiyorduk” dedi.

İleri Haber

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, iktidarın patronları kurtaracak kanun teklifinin Genel Kuruldaki görüşmelerinde, AKP’lilerin işçi düşmanlığını yüzlerine haykırdı. Barış Atay ayrıca emekçi halka seslenerek, “Bu iktidara muhtaç değilsiniz. Bu kölelik düzenine boyun eğmek zorunda değilsiniz. Siz daha çoksunuz, daha güçlüsünüz. Daha iyiyi hak ettiğinizi biliyorsunuz ve bu iktidardan ancak birlikte, beraberce kurtulabilirsiniz” dedi.

Yeni Koronavirüs Salgının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesinin ardından iktidar tarafından jet hızıyla Genel Kurula getirildi. Görüşmelerde Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay da söz aldı. Konuşmasına, partisi adına emekçi halkı selamlayarak başlayan Barış Atay, eşitlik talepleri, uyarıları ve konuşmaları dikkate almaksızın yeni infaz yasasının iktidar ortakları tarafından 7 günde Meclis’ten geçirildiğini hatırlatarak, “hakkaniyetsiz ve ben yaptım olducu” tavrın, iktidarın en bilindik özelliklerinden iki tanesi olduğunu vurguladı. TİP Hatay Milletvekili, mevcut teklifin de Meclis tatil edileceği için hızlıca Genel Kurula getirildiğini söyledi.

‘İKTİDARIN EMEKÇİNİN YARARINA BİR ŞEY YAPMASINI BEKLEMİYORDUK’

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının Türkiye’deki ilk vakasının ardından AKP tarafından açıklanan 100 milyarlık paketin sermayeye verildiğini, Cumhurbaşkanlığı Sarayının yapımına devam edildiğini ve salgını fırsat görerek Salda Gölü’nün talan edildiğini belirten Barış Atay, “İktidarın işçinin, emekçinin yararına bir şey yapacağını biz zaten beklemiyorduk” dedi.

AKP’LİLERİN İŞÇİ DÜŞMANLIĞINI YÜZLERİNE VURDU

AKP’nin işçi düşmanlığını “İşçileri en çok düşünen iktidar” biziz sözleriyle reddettiğini ifade eden Barış Atay, salgın döneminde fabrikaların hala açık olduğunu, pozitif vaka çıkan işyerlerinde bile iş durdurmanın olmadığını, neredeyse hiçbir sektörde vardiyalı sisteme bile geçilmediğini, kuryeler ve kargo çalışanların “ölümüne” çalıştırıldığını hatırlattı.

PTT çalışanlarının hiçbir önlem alınmadan ve yoğun biçimde çalıştırıldığını da sözlerine ekleyen TİP Hatay Milletvekili, PTT emekçileri arasında artan pozitif vakalara dikkat çekti. Devam eden Galataport inşaatında Dev Yapı-İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz’un koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Barış Atay, “Fakat gelin görün ki AKP en işçi dostu hükümet” ifadelerini kullandı.

İKTİDARA ‘SÜPER EKONOMİ’ SORULARI

Konuşmasının devamında AKP’nin ekonomide çizdiği pembe tabloların aksini söyleyen herkesin terörist ilan edildiğini söyleyen Barış Atay, “Herkes terörist, bir tek AKP pürü pak” dedi. Atay “Madem her şey bu kadar güzel, o halde soruyoruz” diyerek, iktidara şu soruları yöneltti:

- “Emekçiye neden ücretli izin yok?”

- “Neden faturalar hala gelmeye devam ediyor?”

- “Neden patronlara ücretsiz izin verme hakkı var?”

- “Madem işten çıkarmak yasak, bugün işçi kıyımı neden yaşanıyor? Patronların bu işgüzarlığıyla ilgili herhangi bir cezai yaptırım var mı?”

- “Hiçbir yere maskesiz girilemezken, halka hala neden maske dağıtılmadı?”

- “34 ülkeye yardım gidebiliyorsa, neden Bakanınız ‘aslında bizim ihtiyacımız var’ dedi?”

- “Yardımlar neden Cumhurbaşkanlığı forsuyla gidiyor? Cumhurbaşkanı bu yardımları cebinden mi yapıyor?”

- “Madem ekonomide sorun yok. Neden emekçiye vereceğiniz parayı, emekçiden 10 lira bağış isteyerek topluyorsunuz?”

- “Yoksulluk 6 bin 964, açlık 2 bin 13, asgari ücret 2 bin 324, halka destek 1170 lira. Günde 39 lira… Var mı cevabı? Yok. AKP kapı duvar…”

SİZİN KUTLADIĞINIZ SANATÇILAR, SETLERDE ‘OY KORONA’ DİYE ŞARKI SÖYLEYENLER

“İşimizi istiyoruz” diyen sanat emekçilerinin, iktidar tarafından salgın döneminde daha da zor koşullara mahkum edildiğini belirten Barış Atay, 15 Nisan Dünya Sanatçılar Günü’ne ilişkin, “Sanırım sizin kutladığınız sanatçılar, durdurana kadar akla karayı seçtiğiniz setlerde ‘oy korona korona’ diye şarkı söyleyen ya da sete gitmesine rağmen insanlara ultra lüks villasından ‘evde kalın’ diye hamaset yapan yıldız oyuncular ya da işsiz kalma korkusuyla genel başkanınıza ‘teşekkür’ videosu çektirdiğiniz ödenekli kurum oyuncuları” dedi.

EMEKÇİLERE SESLENDİ: ‘YARIN SİZİNDİR YOLDAŞLAR’

Konuşmasının sonunda emekçi halka seslenen TİP’li vekil, Bertolt Brecht’in “Faşizme karşı birleşmeyenler, faşizmin zindanlarında buluşurlar” sözünü hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bu iktidara muhtaç değilsiniz. Bu kölelik düzenine boyun eğmek zorunda değilsiniz. Siz daha çoksunuz, daha güçlüsünüz. Daha iyiyi hak ettiğinizi biliyorsunuz ve bu iktidardan ancak birlikte, beraberce kurtulabilirsiniz. Hiç şüpheniz olmasın; yarınlar sizindir yoldaşlar!”