TİP Kent ve Ekoloji Bürosu: ‘Assos’ta doğal ve kültürel katliamı durdurun!’

TİP Kent ve Ekoloji Bürosu: ‘Assos’ta doğal ve kültürel katliamı durdurun!’

Assos’ta doğal ve kültürel alanların ‘kaya ıslah çalışmasıı’ adı altında katledilmesine tepki gösteren TİP Kent ve Ekoloji Bürosu, “Doğal ve kültürel yıkımı durdurun!” çağrısı yaptı.

İleri Haber

Çanakkale’nin Assos Antik Kenti ve Antik Liman’da kaya ıslahı adın altında yapılan doğa katliamına bir tepki de Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kent ve Ekoloji Bürosu’ndan geldi.

Sosyal medyadan yazılı bir açıklama yayınlayan TİP Kent ve Ekoloji Bürosu, “Doğal ve kültürel yıkımı durdurun!” çağrısı yaptı.

‘KURULSUZ KURALSIZ YÜRÜTÜLEN BİR SÜREÇ’

Yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

“Haber kaynaklarının fotoğraflar ile belgeledikleri üzere Assos antik liman içinde gerçekleştirilen kaya ıslahı çalışması bir yıkıma dönüşmekte.

Islah çalışması adı altında yürütülen, neredeyse hafriyat çalışması yapılan alan, yasal koruma statülerine göre I. Derece Arkeolojik Sit ve Doğal Sit anında bulunmakta ve aynı zamanda Behramkale Kentsel Sit Alanı ile etkileşim içinde kalmaktadır.

Assos antik limanının liman ve farklı dönemlerdeki ticari yapıları da içeren kültür varlığının, jeolojik unsurlarının, bitki örtüsünün oluşturduğu kültürel peyzajın bir bütün olarak korunmasının bu şartlarda mümkün olamayacağını görüyoruz.

Kaya düşmesine karşı antik liman içi sakinlerinin ve kullanıcılarının bir süredir çekinceleri ve güvenlik riskleri barınmakta idi. Ancak ülkede bir konunun önüne "afet" öncelikli gelince sanki her şey kuralsız, kurulsuz yürütülen bir sürece dönüşüyor.

Halbuki arkeolojik alanların, kültür varlıklarının afet anında, öncesinde ve sonrasında korunmasına dönük izlenmesi gerekenler mutlaka ilgili uzmanlar ile yürütülecek, çok disiplinli, bilimsel çalışmalara dayanmalıdır.

‘BU YIKIM ACİLEN DURMALIDIR’

Ülkemizde de dünyada da böylesi alanlarda kaya ıslah çalışmaları hafriyat çalışması olarak kurgulanamaz. Kaldı ki çok katmanlı bir kültürel peyzaj alanında tüm kazı bulgularının şeffaf olarak paylaşılması gerekmektedir.

Ayrıca halkın bu alanda hafriyat çalışmasına dönen bu faaliyetin aslında otopark alanı yaratma uğraşı olduğu endişesi acilen giderilmelidir.

Bu yıkım acilen durmalıdır.

 

DAHA FAZLA