TİP İzmir İl Örgütü'nden ulaşım zammı açıklaması: Zamları geri çekmeye çağırıyoruz!

TİP İzmir İl Örgütü'nden ulaşım zammı açıklaması: Zamları geri çekmeye çağırıyoruz!

Türkiye İşçi Partisi İzmir İl Örgütü, İzmir'de yapılan ulaşım zammına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü, İzmir'de yapılan ulaşım zammına karşı Konak ilçesinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Asgari ücretli bir işçi, günlük gelirinin, 10'da 1'inden fazlasını toplu ulaşıma vermesi demektir" denilerek, zamların geri çekilmesi çağrısında bulunuldu.

TİP İzmir İl Örgütü'nden yapılan açıklamada, 2019 Kasım ayında yapılan yüzde 13'lük ulaşım zammının ardından, bir kez daha zam yapıldığı belirtilerek, ağustos ayı içerisinde suya da yüzde 11 oranında zam yapıldığı hatırlatıldı.

İzmir'de yapılan yeni uygulamaya göre, ilk binişlerin 3 lira 56 kuruş’tan, 3 lira 46 kuruşa düşürülmesine rağmen, aktarma kullanan yurttaşların, 50 kuruş ekstrayla birlikte, 4 liraya yakın ücret ödeyecekleri vurgulanarak, "Eski ücrete göre aktarma kullananların ulaşım ücreti %11 zamlanmış, günlük iki aktarma kullananlar ise tek seferde 4 buçuk lira ödemiş olacaktır. Bu da %26 zam demektir" denildi.

Asgari ücretle çalışan yurttaşların günlük gelirinin 10'da 1'ini toplu taşımaya verdiklerinin belirtildiği açıklamada, "Aylık 2 bin 324 lira asgari ücretle geçinen bir yurttaşımızın, günlük geliri 77 liradır. Aktarmalı işe gidip gelen İzmir’li bir yurttaşımız, bu zamla 8 lira ulaşım ücreti ödemek zorunda kalacaktır. Asgari ücretli bir işçi, günlük gelirinin, 10 da 1inden fazlasını toplu ulaşıma vermesi demektir" ifadeleri kullanıldı.

TİP İzmir İl Örgütü'nün İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önünde yaptığı açıklamanın tamamı ise şöyle:

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019’un Kasım ayında yapılan yüzde 13’lük ulaşım zammının ardında, ikinci bir zam daha yapılmıştır. Yine bu ay içinde suya da, yüzde 11 zam yapma kararı alınmıştır.

İzmir’de otobüs, metro, izban ve vapur seferlerine uygun olarak bir ulaşım entegrasyonu gerçekleştirilmektedir. Aktarmalı ulaşım sistemine göre daha hızlı bir toplu ulaşım modeli uygulanmaktadır. Bu sebeple yıllar önce, çeşitli otobüs hatları kaldırılmış, aktarma merkezlerine besleme hatlar yönlendirilerek, toplu ulaşım desteklenmiştir.

Ulaşımla ilgili yeni düzenlemeye göre, toplu ulaşımda 90 dakika olan aktarma süresi,120 dakikaya çıkarılmıştır. Bundan sonra ilk iki aktarmadan 50’şer kuruş ücretlendirileceği bildirilmiştir.

Yeni uygulamaya göre, ilk binişler 3 lira 56 kuruş’tan, 3 lira 46 kuruşa düşürülse de, aktarma kullanan yurttaşlarımız, 50 kuruş ekstrayla birlikte, 4 liraya yakın ücret ödeyeceklerdir. Yani eski ücrete göre aktarma kullananların ulaşım ücreti yüzde 11 zamlanmış, günlük iki aktarma kullananlar ise tek seferde 4 buçuk lira ödemiş olacaktır. Bu da yüzde 26 zam demektir.

Aylık 2 bin 324 lira asgari ücretle geçinen bir yurttaşımızın, günlük geliri 77 liradır. Aktarmalı işe gidip gelen İzmir’li bir yurttaşımız, bu zamla 8 lira ulaşım ücreti ödemek zorunda kalacaktır. Asgari ücretli bir işçi, günlük gelirinin, 10'da 1i'nden fazlasını toplu ulaşıma vermesi demektir.

Yıllardır ücretsiz aktarma kullanan, onbinlerce İzmir’li yurttaşımız, bu uygulamadan direkt olarak etkilenecektir.

Ülkemiz derin bir ekonomik kriz yaşamaktadır.

Pandemi süreci, bu süreci katmerleşmiştir, işsizlik ve yoksulluk her geçen gün artmaktadır. AKP iktidarı tarafından bu krizin faturası emekçi halkımıza kesilmektedir.

Bu uygulamalar, bu zamlar, İzmir’li yurttaşların, işçi ve emekçilerin çıkarına değildir.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni zamları geri çekmeye çağırıyoruz.
  • Toplu ulaşımda ücretsiz aktarma uygulaması, herkese eşit şekilde uygulanmalıdır.
  • Sosyal belediyecilik anlayışı piyasaya yenik düşmek değil, herşeye rağmen, halkın çıkarlarını korumak ve geliştirmekte ısrarcı olmaktır.

DAHA FAZLA