TİP İzmir İl Örgütü'nden Kemal Türkler Anması

TİP İzmir İl Örgütü'nden Kemal Türkler Anması

DİSK Kurucusu ve ilk Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 39. yılında TİP İzmir İl Örgütü binasında düzenlenilen etkinlikle anıldı.

Özlem Özcan

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kurucusu ve ilk Genel Başkanı Kemal Türkler, katledilişinin 39. yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü binasında düzenlenilen etkinlikle anıldı.

TİP İzmir İl Örgütü’nün düzenlediği anma etkinliğine İzmir Tiyatroları Derneği Başkanı Bilgehan Oğuz, Demokrasi Dostluk Dayanışma Derneği (DDDD) Başkanı Talat Özmen, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Onbeşler Birlik Dayanışma Bilim ve Kültür Derneği Başkanı Burhan Yıldırım, TÖB-DER İzmir Şube Başkanı Muammer Toprakçı ile Kemal Türkler’in yakın arkadaşı Recai Atalay da katıldı.

Anmada konuşan TİP üyesi Rauf Cankurtaran “Kemal Türkler ile ilgili iki nokta atlanmamalı. Kemal Türkler TİP kurucularından ve haddinden çok daha fazla saygıya layık ve değerli birisidir. Sosyalizm mücadelesinin büyümesi adına DİSK’in kuruluşunda aktif rol oynamış, 10 yıl müddetle genel başkanlığını yapmıştır. Ve Türkiye işçi sınıfı hareketinin en büyük kalkışması, işçilerin politik siyasi taleplerle ekonomik taleplerin üst üste geldiği bir dönemin lideridir. Biz Kemal Türkler’i bunlarla hatırlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘KEMAL TÜRKLER GERİCİLİĞİN VE FAŞİZMİN İLK HEDEFİYDİ’

Kemal Türkler’in 1 Mayıs yasağını kırdığını belirten Cankurtaran “Kemal Türkler işçi sınıfının önderi, aynı zamanda anti-faşist mücadelenin en önündeydi. Kemal Türkler’i, Milliyetçi Cephe ile en önde çarpışan bir işçi önderi olarak hatırlayacağız. MESS grevi ile hatırlayacağız. Kemal Türkler, gericiliğin faşizmin ilk hedefiydi. Tarihimizde 24 Ocak önemli bir eşiktir. DİSK, burjuvazinin korkulu rüyasıydı. 22 Temmuz 1980’e geldiğimizde burjuvazi ve faşistler Kemal Türkler’i katlettiler. Biz bugün Kemal Türkler’i methetmek için burada değiliz. Bu toplantıyı organize etmemizin en önemli sebebi, seneye ölümünün 40. yıl dönümü olması ve biz onun gibi mücadele ediyor muyuz edemiyor muyuz bunu tartışmaktır.” dedi.

‘KEMAL TÜRKLER NEOLİBERAL POLİTİKALARIN HAYATA GEÇİRİLEBİLMESİ İÇİN ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR’

Anmada söz alarak bugün sadece iki sınıf olduğunu, burjuva olmayan herkesin işçileştiğini söyleyen SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur “ Tarihi mirasa sahip çıkmak önemlidir. Kemal Türkler’e tarihte geriye dönüp baktığımızda şunu ifade ediyordu: Kemal Türkler yeni neoliberal politikaların hayata geçirebilmesi için öldürülmüştür. Şimdi AKP rejimi de bu politikalarla hareket etmektedir.” dedi

'TİP'İN KURULUŞUNDA KEMAL TÜRKLER'İN BAŞINI ÇEKTİĞİ İŞÇİ ÖNDERLERİ GÖREV ALMIŞTIR'

Anmada söz alan bir başka isim ise TÖB-DER İzmir Şube Başkanı Muammer Toprakçı oldu. Toprakçı, "TİP'in kuruluşunda Marksist aydınlar değil; Kemal Türkler'in başını çektiği sendika başkanları, işçi önderleri görev aldı. Kemal Türkler'i, 1961 yılında Saraçhane Büyük İşçi Mitingi'ndeki söylediği "Grev varsa demokrasi vardır, grev yoksa demokrasi yoktur" sözleri ile anıyoruz. 15 - 16 Haziran Direnişi, 16 Eylül DGM Direnişi Kemal Türkler'in eseridir. Ayrıca, 1 Mayıs yasağını 1976 yılında delen kişi de Kemal Türkler'dir" şeklinde konuştu.