TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Reyhanlı'da eski IŞİD'li için yapılan cenaze törenini Meclis'e taşıdı

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, Reyhanlı'da eski IŞİD'li için yapılan cenaze törenini Meclis'e taşıdı

'Alevilerin kökünü kazıyacağız' sözleriyle tepki çeken eski IŞİD'ci Abdülbasit el Sarut, Reyhanlı'da öldü. Sarut'un tabutunun sınırın Suriye tarafına taşınırken Hatay Büyükşehir Belediyesi yazılı örtüye sarılmış olması ve yüzlerce kişinin cenaze namazı kılması dikkat çekmişti.

Özgür Yılmaz - @ozguryilmaz344

Bir dönem Suriye Milli takımının kaleciliğini yapan, savaş sırasında IŞİD’e katılıp “Alevilerin kökünü kazıyacağız” sözleriyle tepki çeken Abdülbasit el Sarut Türkiye’de tedavi gördüğü hastanede öldü.

Özgür Suriye Ordusu bünyesindeki Ceyş’ul İzze örgütünün komutanı olan Sarur için Reyhanlı’da kitlesel cenaze töreni düzenlenmesi dikkat çekti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay, söz konusu cenaze için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi verdi.

'EL SARUT İSİMLİ ŞAHIS IŞİD, EL NUSRA GİBİ ÖRGÜTLERLE İLİŞKİLİ BİR TERÖRİST OLARAK TANINMAKTADIR'

Atay önergesinde "8 Haziran 2019 tarihinde, Ceyşulİzze örgütünün üst düzey isimlerinden Abdulbasit El Sarut, Hama kentinin kuzey kırsalında Suriye ordusu ile girdiği çatışmada yaralanmış ve basında yer alan bilgilere göre Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde kaldırıldığı hastanede ölmüştür Abdulbasit El Sarut isimli şahıs, Suriye’de ve Türkiye’de birçok katliama imza atan IŞİD, El Nusra gibi örgütlerle ilişkili bir terörist olarak tanınmaktadır. Kamuoyunda bilinen “Alevilerin kökünü kazıyacağız” sözleriyle de katliamcı kimliğini bizzat ortaya koymuştur" ifadelerine yer verirken "Durum böyleyken, 9 Haziran 2019 Pazar günü, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bu şahıs için kitlesel bir cenaze töreni düzenlenmiş, öncesinde IŞİD taraftarları sokak sokak gezerek destek istemiştir" diye ekledi.

Atay'ın Soylu tarafından yanıtlanmasını talep ettiği sorular ise şu şekilde:

1-Eskiden IŞİD’e biat etmiş olduğu bilinen, El Nusra ile IŞİD’e birlik çağrısı yapmış olan bu şahsın terör örgütleriyle bağı daha önceden tespit edilmiş midir?

2-El Sarut isimli şahsın Hatay ilinde ikameti var mıdır?

3-“Alevilerin kökünü kazıyacağız” sözleriyle açık soykırım çağrısı yapmış olan Abdulbasit El Sarut’a bu tehdidinden dolayı bir soruşturma açılmış mıdır?

4-Terör örgütü destekçisi olduğu kendi beyanıyla da sabit olan bu şahsın cenaze töreni için Reyhanlı’da destek hazırlıkları yapıldığı, bayraklar ve sloganlarla provokatif bir gösteriye dönüştürüleceği güvenlik güçlerince tespit edilmiş midir? Tespit edildiyse neden bu cenaze organizasyonuna izin verilmiştir?

5-Söz konusu cenazeye karşı gelişen kamuoyu tepkisinden sonra, bu görüntülerin sorumluları için bir işlem başlatılmış mıdır?