TİP Genel Başkanı Erkan Baş'tan AKP'ye: Deprem vergilerini ne yaptınız?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş'tan AKP'ye: Deprem vergilerini ne yaptınız?

TİP Genel Başkanı Erkan Baş TBMM'de haftalık basın toplantısında konuştu. Baş konuşmasında "Göz göre göre felaketler geliyor. Biz bu felaketlerin sorumlularını biliyoruz" dedi.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TBMM'de düzenlediği haftalık basın toplantısında konuştu. Konuşmasına İzmir'in Seferihisar açıklarında 30 Ekim Cuma günü meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenlere baş sağlığı dileyerek başlayan Baş, "Göz göre göre felaketler geliyor. Biz bu felaketlerin sorumlularını biliyoruz. Artık yeter diyoruz. Depremde insanlar ölüyor kader, madende işçiler ölüyor fıtrat, insanlar fabrikalarda, inşaatlarda  hayatını kaybediyor kader, çocuklar dincilerin tarikatların yurtlarında yanarak yaşamlarını kaybediyor fıtrat... Bunların hiçbirini kader ya da fıtrat olarak kabul etmiyoruz" dedi.

TİP Genel Başkanı konuşmasında yurttaşları depremlerin değil, AKP'nin sorumsuzluklarının öldürdüğünü kaydederken, "Deprem vergileri nerede?" diye sordu. 

Baş şunları kaydetti:

"Buradan açık olarak söylüyoruz; depremin sorumlusu AKP'dir. Bir kez daha sormak gerekiyor; deprem vergileri nerede? Deprem vergilerini ne yaptınız? Bu deprem vergileri her an bir deprem riskiyle karşı karşıya olan ülkemizde insanların yaşamlarını güvence altına almak için toplandı.

Şimdi övünmeye başladılar. İzmir'e para göndermişler... Sarayın iki buçuk günlük harcamasını İzmir'e göndermekle övünmekten utanmıyorlar. Sadece saraylara harcanan parayla İzmir'deki tüm riskli binalar yenilenebilirdi. Türkiye'de insanları deprem değil, iktidarın sorumsuzlukları öldürüyor. İnsanlarımızı deprem değil, halkın parasını o beşli çeteye peşkeş çekenler öldürüyor."

'BAKANLARIN GÖREVİ ŞOV YAPMAK MI?'

Konuşmasında AKP'nin bugün Meclis'e getirdiği gündemde depremin olmadığının altını çizen Erkan Baş şunları kaydetti:

"Günlerdir şov yapıyorlar. İktidarın programına göre bugün Meclis'in gündeminde deprem yok, pandemi yok, yoksulluk yok... Ne var; Saray'da hazırlanmış bir kanun teklifiyle 25 yaş altı ve 50 yaş üstü vatandaşların kıdem tazminatını gasp edecek bir kanun teklifi var.

Gündeme alınması gereken yerde depremi gündeme almıyorlar ama işte Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli... Utanç içinde paylaşıyoruz bunları utanç! Şov yapıyor. Arama kurtarma çalışması yapan yurttaşların yanına gitmiş, enkaz altında kalan yurttaşla konuşuyor, bunu fotoğraf çektiriyor, sonra bunu sosyal medyadan paylaşıyor. Bu ülkede bakanların derdi şov yapmak mı? Gidiyorlar etraflarında koruma orduları, polisler bariyer örüyor bunlar gelecek diye. Memleketin Sağlık Bakanı'na bakın; 'Ayda'nın acıyan bir yeri yok'... Ayda'nın anası yok anası... Sizin iktidarınız yüzünden Ayda'nın anası yok artık! Bunlar halkın acısını, derdini, tasasını, ne yaşadığını bilmiyorlar. Yerleşmişler bir sarayın bahçesine ordan konuşuyorlar. Neymiş 'herşeyi devletten beklemeye' gerek yokmuş. İnsanların cebinde parası yok. Bu ülkede insaların yüzde 80'i açlık sınırın altında yaşıyor ama evinin bakımını kendisi yaptıracakmış. Sanki insanlar keyiften o mezarlıklarda oturuyor.

'HAYATLARINI YIKTIĞINIZ HER İNSANIN HESABINI VERECEKSİNİZ'

Bu iktidarın sorumluluğunu asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Buradan yurttaşlarımıza çağrı yapıyoruz; nerede bir AKP'li yetkili görürseniz gidin ve sorun deprem vergilere nerede, ne yaptınız, kime peşkeş çektiniz... Bu sorunların cevabını alacağız. Tayyip Erdoğan 'Harcanması gereken yere harcadık, kimseye hesap vermeyeceğiz öyle bir vaktimiz yok' demiş. Erdoğan'a sesleniyorum; sen hesap vermek istemeyebilirsin ama biz senden onun hesabını soracağız. Hesabı verecek vakti de fazla fazla yaratmaya söz veriyoruz. Hayatlarını yıktığınız her insanın hesabını vereceksiniz bundan kaçış yok."

AKP'NİN 18 YILI...

Konuşmasının devamında AKP'nin iktidara gelişinin 18. yılına ilişkin de konuşan TİP Genel Başkanı, "Bugün AKP’nin iktidara gelişinin 18. yıl dönümü. Darbeciler, patronlar, müteahhitler, yobazlar, tarikatlar, istismarcılar, kadın düşmanları!  Bayramınız kutlu olsun! Pastanızın mumlarını İzmir’deki enkazların üzerinde üfleyin. Size bu yakışır… Siz yıkmayı iyi bilirsiniz" dedi.

TİP Genel Başkanı AKP'nin iktidara gelişinin ardından yaşananları ise şu şekilde sıraladı:

"Dolar 18 yıl önce 1,58 TL idi. Bugün 8,5 TL. 

Dış borç stoku 130 milyar dolardı bugün 450 milyar dolar.

Yurttaşların bankalara borcu 6, 4 milyar TL idi, 720 milyar TL’ye yükseldi.

2002’de 8 milyondan fazla olan icra dosyası sayısı bugün 26 milyonu aştı.

Cari açık üçe katladı.

Halka ait 270’ten fazla işletmeyi sattınız. TÜPRAŞ, ERDEMİR, SEKA, PETKİM, ETİ ALÜMİNYUM, TÜRK TELEKOM, TEKEL, MERSİN LİMANI artık bize ait değil.

Övünün bu yıkım sizin eseriniz!

Resmi rakamlarla işsiz sayısı 18 yıl önce 2 milyon 500 bin kişiydi. Bugün resmi rakamlarla 4 milyon 227 bin. DİSK’e göre iş kaybı ve işsizlikten mağdur olanların sayısı ise 10 milyona yaklaştı.

Övünün işimizi elimizden aldınız!

Cezaevlerindekilerin sayısı 100 binin altındaydı. Bugün 280 binden fazla mahkum var. 

Yurttaşları suça ittiniz. 

Olmayan suçlar yarattınız.

'18 YILDA ATEŞİ VE İHATENİ GÖRDÜK'

Başka ne arttı?

İmam hatip okullarının sayısı onlarca kat arttı. Tarikatları Milli Eğitim’in merkezine yerleştirdiniz. Sağlık Bakanlığı’nda tarikatlar cirit atıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi 500 milyon TL idi, 11,5 milyar TL oldu. Tam 23 kat arttı.

Siz emekçileri öldürmeyi iyi bilirsiniz!

18 yılda tespit edilebilen en az 25 bin işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Türkiye’nin en büyük maden kazası iktidarınız döneminde yaşandı. Soma’da 301 madencimizi kaybettik.

En büyük terör saldırıları iktidarınız döneminde yaşandı… Reyhanlı’da, Ankara’da yüzlerce yurttaşımızı, sizin politikalarınız sonucu kaybettik.

18 yılda ateşi ve ihaneti gördük.

18 yılda yıkımı ve cinayeti gördük.

Biz tanığız. 

Şimdi, Tarım Bakanı’nı yalnız bırakmayın. Çıkın enkazın tepesine, kutlu gününüzü orada kutlayın!"