TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Türkiye halkları, dünyada eşine az rastlanır bir direniş ortaya koyuyor

TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Türkiye halkları, dünyada eşine az rastlanır bir direniş ortaya koyuyor

"Onuncu Köy" programında Çağlar Cilara'nın sorularını yanıtlayan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, yerel seçimlerde ortaya çıkan tabloyu “Halkın AKP’den bıktığını gösteriyor” şeklinde yorumladı.

İleri Haber

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “17 yılda toplum iktidarın her türlü imkanlarıyla kuşatılmasına rağmen direnen milyonlar var. Türkiye halklarının, emekçilerinin dünyada eşine az rastlanır bir direniş ortaya koyduğunu görmemiz gerekiyor” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, gazeteci Çağlar Cilara’nın kendi YouTube kanalında yayınlanan “Onuncu Köy” isimli programda, Cilara’nın sorularını yanıtladı. 17 yıllık AKP iktidarında bugüne bakıldığında hem devlet katında, hem toplumsal alanda büyük bir yıkımın gerçekleştiğini söyleyen Baş, AKP’nin yıktığı rejimin yerine yeni bir rejim inşasını istediği ölçüde gerçekleştiremediğini belirtti. Tablonun bu tarafıyla olumsuz olduğunu ifade eden Baş, partisi açısından umutlu olunan kısmı ise şöyle açıkladı:

“AKP devlet katında bu yıkımı gerçekleştirdi ve devlet tüm kuruluşlarıyla teslim oldu ama buna halk cephesinden baktığımızda muazzam bir direniş görüyorum. Ben buradan muhalefetin çok büyük bir umut, çok büyük görev ve sorumluluklar üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. 17 yılda toplum iktidarın her türlü imkanlarıyla kuşatılmasına rağmen direnen milyonlar var. Türkiye halklarının, emekçilerinin dünyada eşine az rastlanır bir direniş ortaya koyduğunu görmemiz gerekiyor.

Peki bunun siyasal alandaki temsiliyeti nasıl olacak? Türkiye İşçi Partisi’nin yeniden kuruluş gerekçelerinden biri de bu. Türkiye’de muhalefet partilerinin çoğu, AKP’nin yol açtığı o yeni rejime bir biçimde eklemlendi.  Yeni rejimin muhalefeti rolünü üstlendi ve rejimi köklü biçimde sorgulamaktan imtina ediyor.

Yapılması gereken şey, Saray Rejimi’nin tam boy karşısına geçmek. Tam karşı kutbu güçlendirmek. “

‘DEMİRTAŞ DERHAL SALIVERİLMELİ’

Cilara’nın, “Toplumsal muhalefetle, siyasal muhalefet arasında bir açı görüyor musunuz?” sorusunu yanıtlayan Baş, ciddi bir açı olduğunu söyledi. Yine Cilara’nın, tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın savunmasından “Rekabetçi otoriterizmde seçimlerin tamamı otoriter liderin kazanması üzerine inşa edilir” sözünü hatırlatarak sorduğu “Türkiye’de bir reforma, Anayasa değişikliğine ihtiyaç var mı? Türkiye İşçi Partisi olarak sizin öneriniz, talebiniz ne?” sorusuna yanıt veren Baş, şunları söyledi:

“Türkiye İşçi Partisi bir reformla da Türkiye’nin düzeleceğini söylemiyor. Biz devrim düşlüyoruz. O konuda bir tartışmamız yok. Adı geçmişken Selahattin Demirtaş’a da sevgilerimizi iletelim. Türkiye genel haliyle bir hukuksuzluk ülkesi haline geldi ama bunun sembol isimlerinden biri oldu Demirtaş. Sadece siyasi görüşleriyle bu iktidara teslim olmadığı için, boyun eğmediği için, iktidara karşı mücadele eden bir halkı temsil ettiği için cezaevinde tutulan bir siyasetçi. Derhal salıverilmelidir.

Dünyada solun, sosyalizmin bize göre geçici olarak geri çekilmesi kapitalist toplumlarda yönetici sınıfın büyük gaddarlığını beraberinde getirdi. Son 10 yılda kapitalizm daha baskıcı ve barbarlığa dayanan şekilde kendisini var edebiliyor. İnsanları başka türlü bu düzen içinde tutma yöntemi yok. AKP de bunun Türkiye’deki bir yansıması. Demirtaş’a bu yönüyle katılıyorum”

‘BÜYÜK KESİMLERİN PARLAMENTO TEMSİLİYETİ YOK’

Türkiye toplumundaki büyük kesimlerin parlamentoda temsiliyetinin olmadığını söyleyen Baş, bütçe görüşmelerini örnek gösterdi. Bütçenin, emekçilerden alınan vergilerle oluşturulduğunu belirten Baş, bütçedeki aslan payının ise yandaş sermayeye ayrıldığını ifade etti. Baş, parlamentoda alınan kararların milyonlarca kişinin hayatını etkilediğini ancak o milyonların bu kararlarda söz sahibi olamadığını vurguladı.

‘HALK AKP’DEN BIKTI’

Yerel seçimlerde ortaya çıkan tabloyu “Halkın AKP’den bıktığını gösteriyor” şeklinde yorumlayan TİP Genel Başkanı, fısıltı gazetesiyle topluma yayılan “AKP yenilmez” umutsuzluğunun kırıldığını söyledi. Baş, “Halk örgütlendiği zaman, halktan büyük kuvvet yoktur. Bu seçimlerde bu gösterilmiştir” dedi.

‘SARAY’IN ÇİZDİĞİ PEMBE TABLOLARLA, HALKIN GÜNLÜK YAŞAMI FARKLI’

Emekçilerin gündemlerinin gelecek dönemde siyasetin temel konusu haline geleceğini dile getiren Baş, Saray’ın çizdiği pembe tablolarla, toplumun günlük yaşantısında şahit olduğu ekonomik zorluklar arasındaki çelişkinin daha sivrildiğini vurguladı.

‘TÜRKİYE’Yİ ÖLÇMEK İSTİYORSANIZ PARLAMENTOSUNA BAKIN’

Parlametoyu “halkın sorunlarının üstünün kapatıldığı” yer olarak niteleyen TİP Genel Başkanı, parlamentoda gerçek sorunların değil, sorunların üzerinin nasıl kapatılacağının konuşulduğunu söyledi. Baş, “Bizim oradaki varlığımız bunu zorlamak için” dedi. “Türkiye’yi ölçmek istiyorsanız parlamentosuna bakın” sözleriyle devam eden Baş, “Meclis bile insanların görüşlerini özgürce ifade edebildiği bir yer değil” şeklinde konuştu.

İktidarların “kanunlar çok yavaş çıkıyor” diye yakındığına değinen Baş, kanunların en hızlı diktatörlüklerde çıktığını belirtti. Baş “Demokrasinin ölçütü kanun yapım süreçlerinde sadece parlamenterlerin değil, halkın katılımıdır” dedi. Baş, kendilerinin parlamentoda iktidarın halk düşmanı yasalarının çıkışını engellemeyi, yapılamıyorsa da bu yasaları halka en doğru şekilde anlatmayı hedeflediklerini dile getirdi.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

TİP Genel Başkanı erken seçim konusunda ise başkanlık sistemiyle ülkenin yönetilemeyeceğinin ortaya çıktığını ve erken seçimin sonuçlarından birinin başkanlık sisteminin halk tarafından reddi olacağını belirtti. Baş, bu açıdan HDP’nin yaptığı erken seçim çağrısına katıldıklarını ifade etti.

‘TÜRKİYE’DE MUAZZAM BİR GENÇLİK GÜCÜ VAR’

Türkiye’de “muazzam” bir gençlik gücü olduğundan bahseden Baş, AKP’nin gençliğin gücünü soğurduğuna ve umutsuzlaştırdığına dikkat çekti. Baş, “Bizim yapmamız gereken, bu enerjinin toplumsal sorunlara doğru yöneltmektir” dedi.

KHK’LİLER KONUSU

İktidarın KHK’lilere “öl” dediğini söyleyen Baş, bunun kabul edilemeyeceğini ve KHK düzeninin reddedilmesi gerektiğini vurguladı. Baş, şu ifadeleri kullandı:

“Bu zulüm politikasıdır. Bu, işten atılandan çok halkın geri kalanına iktidar tarafından verilen bir mesajdır. ‘Eğer biat etmezsen sen de bunları yaşarsın’ demektir. O yüzden buna boyun eğmemeliyiz. Bu arkadaşların yanında durmalı, onların mücadelesini desteklemeliyiz.”